Comisia Europeana lanseaza, joi, biblioteca virtuala Europeana, care, in 2010, ar urma sa intreaca, dupa numarul de opere, Google Book Search si sa devina, astfel, cea mai mare de acest fel din lume, cu peste 10 milioane de carti, inregistrari si imagini, relateaza AFP.

Prototipul bibliotecii Europeana va fi putea fi accesat la adresa de internet www.europeana.ro.

Pentru inceput, in biblioteca online a Comisiei Europene vor fi aproximativ doua milioane de opere, printre care "Divina comedie" a lui Dante, picturi de Vermeer, "Magna Carta" birtanica, inregistrari si manuscrise de Beethoven, Mozart sau Chopin si imagini de la caderea Zidului Berlinului. Deocamdata, biblioteca va fi dotata numai cu opere publice, cele mai recente fiind, inca, sub incidenta legii drepturilor de autor.

Europeana va fi complet operationala peste doi ani, cand va cuprinde peste 10 milioane de opere. Prin comparatie, numai numai in bibliotecile nationale europene sunt aproximativ 2,5 miliarde de carti.
Modelul pe care l-a avut Europeana este biblioteca "Google Book Search", lansata in 2004, care include, in prezent, sapte milioane de volume.

Cea mai mare problema care trebuie rezolvata pentru a duce la bun sfarsit acest proiect este trecerea documentelor in format electronic. Iar asta pentru ca doar 1% dintre cartile bibliotecilor nationale sunt disponibile in format digital, iar pana in 2012 se estimeaza ca aceasta cifra va ajunge la 4%. In aceste conditii, in paralel cu proiectul Europeana, UE va investi, anul viitor, 120 de milioane de euro pentru imbunatatirea tehnologiei de electronizare a documentelor si alte 40 de milioane pentru tehnicile de traducere automata.

Pana in prezent, pentru lansarea bibliotecii Europeana au fost cheltuite 2,5 milioane de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.