Ministrul italian de externe Franco Frattini a declarat ca "nazismul si fascismul sunt relele absolute" ale istoriei Germaniei si a Italiei, in cursul unei intalniri cu omologul sau german Frank Walter Steinmeier, la un fost lagar de concentrare italian din apropiere de Trieste, relateaza NewsIn.

"Nazismul si fascismul reprezinta relele absolute din istoria noastra. Numai daca vom spune totul despre trecutul nostru ne vom putea apara viitorul", a declarat Frattini, in cursul unei ceremonii care a avut loc in fostul lagar de concentrare Risiera di San Sabba, singurul din Italia.

"Germania si Italia pot aborda viitorul in spiritul cooperarii, impartasind idealurile de reconciliere, de solidaritate si de integrare, care reprezinta baza Uniunii Europene",
a declarat Frattini, adaugand ca cele doua state trebuie "sa-i invete pe tineri ce a reprezentat tragedia nazismului si a fascismului".

"Aici, unde ne aflam acum, intre 3.000 si 5.000 de persoane au fost ucise. Evrei, detinuti politici, 'prizonieri militari'. Gandurile noastre se indreapta astazi spre ei", a declarat, la randul sau, Steinmeier.

"Aceste evenimente teribile, care au fost comise in numele Germaniei, fac parte din istoria noastra comuna. Amintirea lor amara ne uneste pe toti", a adaugat el. "De aceea vreau sa mentionez astazi suferinta a circa 600.000 de prizonieri militari italieni: conditiile inexprimabile de transport, care adesea au provocat moartea lor, intemnitarea in frig, infometarea si munca fortata", a continuat ministrul german de externe.

Guvernul lui Silvio Berlusconi era oricum acuzat de rasism si derive fasciste, in special din cauza pozitiei sale ferme in ceea ce priveste imigrantii si infractiunile. Principalii aliati ai lui Berlusconi sunt Liga Nordului, formatiune antiimigranti, si Alianta Nationala, urmasii fascistilor lui Mussolini, care se prezinta acum drept conservatori. Alemanno si La Russa sunt din Alianta Nationala.

Ceremonia a reprezentat ocazia pentru anuntarea unei conferinte comune a istoricilor germani si italieni, care se va desfasura anul viitor in Italia.

"Eu si ministrul Frattini invitam istorici din tarile noastre sa participe anul viitor la o conferinta comuna (...), pentru a discuta deschis si in detaliu despre trecutul belicos germano-italian si despre soarta prizonierilor militari italieni",
a anuntat Steinmeier.

In marja reuniunii dintre Angela Merkel si Silvio Berlusconi, la Trieste, Steinmeier a precizat ca aceasta conferinta va reprezenta primul pas pentru infiintarea "unei comisii comune de istorici".

In legatura cu decizia Germaniei de a depune apel la Curtea Internationala de Justitie de la Haga impotriva unei decizii a Curtii de Casatie italiene care condamna Berlinul sa plateasca daune familiilor italiene care au fost victime ale crimelor nazistilor, Frattini s-a limitat la a spune ca Roma "ia act" de actiune. "Vom respecta deciziile Tribunalului de la Haga, asa cum am respectat si decizia Curtii de Casatie italiene", a adaugat ministrul.

Curtea de Casatie de la Roma a confirmat la sfarsitul lunii octombrie condamnarea statului german la plata de daune familiilor celor 203 civili ucisi de armata germana in iunie 1944, la Arezzo, in Toscana.
In luna septembrie, ministrul italian al apararii a adus un omagiu luni militarilor italieni care au luptat alaturi de cei nazisti, al doilea oficial cu rang inalt care isi exprima in ultimele zile simpatia fata de fascism, dupa primarul capitalei.

Ministrul apararii Ignazio La Russa a facut declaratiile controversate la un eveniment de comemorare a rezistentei Romei la ocupatia nazista, in 1943. Cu o zi inainte, primarul Romei, Gianni Alemanno, fost lider de tineret intr-un partid neonazist, a provocat o controversa spunand ca nu considera si nu a considerat niciodata fascismul drept un "rau absolut".

La randul sau, La Russa, care participa la o ceremonie in memoria celor care au cazut aparand Roma de ocupatia germana, a vorbit si despre divizia de parasutisti Nembo din armata mussoliniana, care a luptat alaturi de germani impotriva aliatilor. "Mi-as trada constiinta, daca nu as aminti de alti oameni in uniforma, precum Nembo din armata RSI (Republica Sociala Italiana) care au luptat cu convingerea ca isi apara tara", a spus ministrul.

Sute de soldati si civili italieni au murit in septembrie 1943, imediat dupa semnarea armistitiului dintre aliati si Italia, incercand sa impiedice germanii sa preia controlul asupra Romei.

Opozitia italiana de centru-stanga i-a acuzat pe La Russa si Alemanno ca rescriu istoria. Mussolini a condus Italia mai mult de doua decenii, aliindu-se cu nazistii germani si adoptand legi antisemite care au exclus evreii din scoli si institutiile publice. Aproape 6.000 de evrei italieni au murit in lagarele naziste.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.