Cota mare de popularitate de care se bucura Partidul Comunistilor in R. Moldova este confirmata de un nou sondaj dat publicitatii ieri la Chisinau - daca duminica viitoare ar avea loc alegeri, 48% dintre alegatorii care si-au exprimat optiunea de vot si-ar da sufragiul pentru acest partid, relateaza NewsIn.

Potrivit sondajului realizat de CBS AXA, sustinerea reala la nivelul intregii societati a PCRM este de 30%, dar, datorita numarului mare de indecisi si al celor care au declarat ca nu vor participa la alegeri - aproape 40% dintre persoanele chestionate - , popularitatea partidului de guvernamant creste in perspectiva alegerilor parlamentare ce vor avea loc in primavara.

Sondajul Centrului de investigatii sociologice CBS AXA a fost facut public in cadrul lansarii marti la Chisinau a Coalitiei civice 2009 pentru alegeri libere si corecte - o coalitie a sapte organizatii neguvernamentale, care, cu sustinerea Fundatiei Eurasia, isi propune sa monitorizeze desfasurarea alegerilor, a campaniei electorale, dar si a perioadei preelectorale, pentru a sesiza opinia publica locala si internationala in legatura cu eventuale derapaje antidemocratice in pregatirea sau mersul alegerilor.

Sondajul CBS AXA confirma datele publicate de Barometrul de opinie publica in urma cu trei saptamani, care credita PCRM cu 47,5%. Ca si in cazul BOP, noul sondaj arata ca lupta electorala pentru a accede in viitorul parlament se va da intre alte sase formatiuni politice necomuniste, dar doar patru dintre acestea ar putea avea sanse reale de a depasi pragul electoral de 6% si de a intra in Parlament.

Calculat din numarul celor care au exprimat o optiune de vot, cele mai mari sanse le au Partidul Liberal (PL), cu 10,2 %, Partidul Social Democrat (PSD), cu 9,3 %, Alianta Moldova Noastra (AMN), cu 6,8 %, si Partidul Liberal Democrat (PLDM), cu 6,3 %. Partidul Popular Crestin Democrat (PPCD) si Partidul Democrat (PD) sunt plasate sub pragul electoral, fiind sustinute de aproximativ 4 % din electorat.
Atat Barometrul de opinie publica, cat si sondajul CBS AXA au fost realizate in aproximativ acelasi interval de timp - luna septembrie. Insa, fata de sondajul BOP, facut public anterior, cel al CBS AXA plaseaza surprinzator de bine PL-ul si PSD-ul si indica o sustinere mai scazuta pentru AMN si pentru cea mai tanara formatiune politica moldoveneasca - PLDM.

Personalitatea politica in care cetatenii moldoveni au cea mai mare incredere este in continuare presedintele Vladimir Voronin, cu 18,5 %, urmat de primarul liberal al Chisinaului Dorin Chirtoaca si presedintele Parlamentului Marian Lupu. Indecisii si cei care nu au vrut sa raspunda chestionarului constituie peste 48 %.

La sondaj au participat 1.259 persoane, iar marja de eroare este de 2,8 %.

Sociologul Ion Jigau, care a prezentat sondajul, a subliniat faptul ca in Republica Moldova votul alegatorilor continua sa fie determinat in mare parte de personalitatea politica care sta in fruntea unei formatiuni si de membrii echipei acestuia mai degraba decat de doctrine politice, ceea ce indica o mentalitate patriarhala a alegatorilor. Determinanta pentru optiunea de vot a majoritatii respondentilor sondajului ramane a fi opinia membrilor familiei si a prietenilor.

Potrivit directorului biroului din Republica Moldova al Fundatiei Eurasia, Sorin Mereacre, alegerile parlamentare din 2009 vor fi un test pentru Republica Moldova, pentru dorinta de integrare europeana si aspiratiile democratice ale acesteia.

Petru Macovei, presedintele Asociatiei Presei Independente, a declarat la lansarea Coalitiei 2009 ca scopul societatii civile este de a-si aduce contributia la desfasurarea unor alegeri libere si corecte. "Scopul nostru este ca votul din 2009 sa fie unul constient, sa apartina unor cetatenii care vor avea acces deplin la informatie, dupa o campanie care sa prezinte echitabil platformele tuturor partidelor care vor participa la electorala", a spus Petru Macovei.

Directorul Asociatiei pentru democratie participatica ADEPT, Igor Botan, a subliniat faptul ca, desi calitatea legislatiei electorale moldovenesti este apreciata de experti in general in termeni pozitivi, totusi exista un sir de neajunsuri, care tin de faptul ca sistemul electoral este unul proportional deplin, pe principiul "o tara, o circumscriptie", iar listele inchise de partid incurajeaza coruptia in interiorul formatiunilor.

Potrivit expertului pe probleme electorale Corneliu Gurin, actualul sistem electoral din Republica Moldova este favorabil partidelor mari si cunoscute. In opinia sa, revizuirea pragului electoral si scaderea lui sub actualul 6 % inca s-ar putea face, daca ar exista vointa politica in Parlament. Pragul a fost majorat de la 4 la 6 % de majoritatea parlamentara comunista cu sustinerea Partidului Popular Crestin Democrat si criticat in rezolutii adoptate de Consiliul Europei si OSCE ca fiind exagerat pentru Republica Moldova.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.