"NATO va continua sa lucreze cu toate tarile care aspira sa adere la Alianta din Balcani, Europa de Est si Caucaz", a spus el la Adunarea parlamentara anuala a NATO, care are loc la Valencia.

"Emergenta unor state independente in fosta sfera sovietiva este o realitate. Capacitatea acestror state de a-si determina propriul viitor este un test-cheie pentru noua Europa",
a explicat de Hoop Scheffer.

Moscova se opune categoric aderarii Georgiei si Ucrainei la NATO. Deschiderea negocierilor cu aceste tari ar fi "un incendiu a la Reichstag",a avertizat saptamana trecuta ambasadorul rus la NATO, Dmitri Rogozin.

De asemenea, intrebat despre o viitoare normalizare a relatiilor dintre NATO si Rusia, Jaap de Hoop Scheffer a spus ca este dispus sa se duca la Moscova, dar ca deocamdata membrii Aliantei "au decis clar sa blocheze intalnirile Comitetului NATO-Rusia".

"Sunt dispus sa ma duc la Moscova pentru a discuta cu responsabilii rusi si cred ca aliatii sunt de asemenea pregatiti. Suspendarea relatiilor normale nu inseamna ca nu mai exista relatii", a subliniat oficialul.

NATO a decis in august suspendarea relatiilor sale la nivel inalt cu Rusia, dupa conflictul ruso-georgian.
De Hoop Scheffer a spus din nou marti ca Rusia "a facut uz de forta disproportionata" in conflictul din august si ca "a recunoscut ilegal Abhazia si Osetia de Sud".