Jaap de Hoop Scheffer, secretarul general al NATO, a declarat marti ca Alianta va continua sa sustina tarile din sfera fostei URSS care doresc sa adere la organizatie, in pofida opozitiei Rusiei, relateaza NewsIn.

"NATO va continua sa lucreze cu toate tarile care aspira sa adere la Alianta din Balcani, Europa de Est si Caucaz", a spus el la Adunarea parlamentara anuala a NATO, care are loc la Valencia.

"Emergenta unor state independente in fosta sfera sovietiva este o realitate. Capacitatea acestror state de a-si determina propriul viitor este un test-cheie pentru noua Europa",
a explicat de Hoop Scheffer.

Moscova se opune categoric aderarii Georgiei si Ucrainei la NATO. Deschiderea negocierilor cu aceste tari ar fi "un incendiu a la Reichstag",a avertizat saptamana trecuta ambasadorul rus la NATO, Dmitri Rogozin.

De asemenea, intrebat despre o viitoare normalizare a relatiilor dintre NATO si Rusia, Jaap de Hoop Scheffer a spus ca este dispus sa se duca la Moscova, dar ca deocamdata membrii Aliantei "au decis clar sa blocheze intalnirile Comitetului NATO-Rusia".

"Sunt dispus sa ma duc la Moscova pentru a discuta cu responsabilii rusi si cred ca aliatii sunt de asemenea pregatiti. Suspendarea relatiilor normale nu inseamna ca nu mai exista relatii", a subliniat oficialul.

NATO a decis in august suspendarea relatiilor sale la nivel inalt cu Rusia, dupa conflictul ruso-georgian.
De Hoop Scheffer a spus din nou marti ca Rusia "a facut uz de forta disproportionata" in conflictul din august si ca "a recunoscut ilegal Abhazia si Osetia de Sud".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.