Costurile de reparare ale acceleratorului Large Hadron Collider de langa Geneva se vor ridica la aproape 14 milioane de euro (21 milioane de dolari), potrivit BBC. Toata procedura va dura pana la sfarsitul verii viitoare cand acceleratorul de particule va putea fi repus in functiune.
Din cauza unei defectiuni electrice dispozitivul in valoare de 3,6 miliarde de euro (6,6 miliarde de dolari) a fost inchis in septembrie.

CERN (Organizatia Europeana oentru Cercetari Nucleare) a crezut initial ca aceste defectiuni vor opri activitatea doar pana in noiembrie 2008, insa pagubele au fost mult mai mari decat s-a crezut. Acum cercetatorii spera ca vor reusi sa repare acceleratorul la sfarsitul lui mai, inceputul lui iunie 2009, pentru ca masina sa fie repornita cel tarziu la sfarsitul lui Iunie.

Purtatorul de cuvant al CERN, James Gillies a declarat: "Cu cat vom face acest lucru mai devreme, cu atat va fi mai bine. Dar ar trebui totusi sa nu ne hazardam si sa gandim realist.”

Ce ? Cum? Din de cauza?

LHC-ul a fost construit pentru a zdrobi protonii impreuna la o viteza uimitoare, pentru a re-crea conditii asemanatoare celor existente dupa Big Bang, iar oamenii de stiinta spera ca acest experiment le va lumina calea in aflarea unor raspunsuri fundamentale din fizica.

Obiectivul principal pentru prima zi a marelui experiment a fost atins

Problema a survenit doar la 9 zile dupa ce acceleratorul a fost pus in functiune, cu succes pe 19 septembrie si dupa ce doua fascicule de protoni au fost injectate, in directii opuse, in inelul cu un diametru de 27 de kilometri. Din primele cercetari, se pare ca vinovata este una dintre conexiunile electrice de la o pereche de magneti - aceasta a cauzat scurgerea unei cantitati de heliu in tunel, alertand oamenii de stiinta.

'Probleme electrice minore' s-au inregistrat in timpul noptii la acceleratorul de particule LCH

LHC-ul opereaza la temperaturi mai reci decat cele din spatiul extra-terestru pentru maxima eficienta, iar expertii trebuie acum sa-l incalzeasca treptat pentru a repara defectiunile. „Acum sectorul este mai cald pentru ca specialistii sa poata sa intre acolo si sa restabileasca interconectiunile” a declarat Mr Gillies pentru Associated Press. Costurile care vor interveni pentru realizarea acestor operatiuni sunt incluse in bugetul existent al „celui mai sofisticat instrument stiintific al timpurilor noastre”, cum l-a denumit Dr Lyn Evans, initiatoarea proiectului Welsh.

Sfarsitul lumii se amana



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.