Noul Parlament lituanian si-a ales presedintele - gazda unui show TV care la un moment dat a fost condamnat pentru ca s-a aflat la originea unei false alerte cu bomba, relateaza NewsIn.

Presedintele Parlamentului este cel care ocupa functia de sef al statului, daca presedintele moare sau este demis.

Opozitia de centru-dreapta a invins coalitia condusa de social-democrati luna trecuta in alegerile dominate de temerile alegatorilor legate de incetinirea economica si inflatia mare.

Parlamentul cu 141 de membri l-a ales pe Arunas Valinskas cu 79 de voturi pentru fata de 58 impotriva in al doilea tur, dupa ce nu reusise sa obtina majoritatea din primul tur.

"Acesta a fost primul test pentru coalitia la putere, sunt fericit ca l-am trecut",
a spus Valinskas, in varsta de 41 de ani. Partidul Resurectiei nationale, condus de acesta, format cu doar cateva luni inainte de alegeri, a obtinut 16 locuri in votul din octombrie si s-a alaturat coalitiei de patru partide de centru-dreapta.

Sotia sa, cantareata pop, a fost de asemenea aleasa in Parlament, pe lista acestui partid, care include multi alti cantareti.

Abilitatea lui Valinskas de a conduce Parlamentul a fost pusa sub semnul intrebarii nu doar de politicienii de opozitie, dar si de unii membri ai coalitiei de centru-stanga.

"Este oare cineva sfant pe aici?", a intrebat Valinskas, cand i s-a reamintit ca in 1999 a fost condamnat pentru ca a lansat o alerta falsa de bomba, spunand politiei ca s-a ascuns un dispozitiv explozibil intr-un hotel unde avea loc nunta unor prieteni.

Ar fi trebuit sa fie o gluma pentru cuplul caruia el ii era nas, dar instanta l-a condamnat la plata unei amenzi de 5.484 dolari.

El a promis sa redea oamenilor in Parlament, una dintre institutiile in care oamenii din Lituania au cea mai putina incredere, potrivit sondajelor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.