George W. Bush ar putea fi nevoit sa accepte o retragere din Irak fara conditii, lucru pe care mereu l-a respins, daca acordul dintre Washington si Bagdad este adoptat in varianta actuala, proces pe care presedintele ales Barack Obama l-ar putea chiar accelera, relateaza NewsIn.

Casa Alba s-a angajat luni sa prezinte acordul aprobat cu o zi in urma de guvernul irakian, insa, potrivit oficialilor americani si irakieni, a trebuit ca Bush sa accepte ca toti militarii americani sa se retraga din Irak pana la 31 decembrie 2011, oricare ar fi conditiile de pe teren. Purtatorul de cuvant al lui Bush, Dana Perino, a recunoscut ca data retragerii ar putea fi chiar devansata dupa 20 ianuarie, cand Barack Obama va "mosteni" dosarul Irak, cel mai sensibil dosar al administratiei Bush.

Bush a respins timp de mai multe luni de zile orice calendar "arbitrar", care nu ar tine seama de realitatile din Irak. "Vom lua deciziile in baza conditiilor de pe teren, a recomandarilor comandantilor nostri si nu va exista niciun calendar artificial stabilit de politica", declara el in iunie 2008, cand viitorul trupelor americane era una dintre marile dispute intre candidatii la alegerile prezidentiale.

Insa, potrivit purtatorului de cuvant al guvernului irakian, Ali al-Dabbagh, si sefului Statului Major interarme american, amiralul Michael Mullen, cu siguranta nu vor mai fi militari americani in Irak dupa 31 decembrie 2011, daca acordul actual este adoptat de Parlamentul irakian.

Daca americanii se vor putea retrage, acest lucru se va intampla "gratie deciziei vizionare" a lui Bush de a suplimenta trupele cu 30.000 de militari in 2007, cand Irakul era in pericol sa fie cuprins de haos, a spus purtatorul de cuvant al lui Bush. "Mergem din succes in succes pe frontul de securitate din Irak", a spus ea, iar irakienii vor avea de acum sansa de a se "putea guverna singuri si de a se apara ei insisi".

Razboiul din Irak a fost unul dintre cele mai controversate dosare ale presedintiei Bush, in conditiile in care armele de distrugere in masa invocate de administratie pentru declansarea conflictului s-au dovedit de negasit, in conditiile abuzurilor comise la inchisoarea Abu Ghraib sau din cauza conflictului care risca sa devina un razboi civil.

Circa 4.200 de militari americani au murit in Irak. Razboiul a costat sute de miliarde de dolari si, probabil, a consolidat statul vecin, Iranul. In pofida dezaprobarii opiniei publice, Bush a rezistat mult timp, pana cand a consimtit, in 2008, la mai mult de cinci ani de la izbucnirea razboiului, sa discute despre o data a retragerii la care se poate "spera".

Dana Perino a fost nevoita sa recunoasca luni ca 2011 este o data "ferma". A trebuit "sa cedam in privinta anumitor puncte", a spus ea. Asa cum s-a preconizat, de Obama va depinde incheierea razboiului si retragerea celor 150.000 de militari americani.

Barack Obama, unul dintre putinii politicieni americani care s-au opus razboiului de la inceput, a promis sa incheie acest conflict "intr-o maniera responsabila" in 16 luni, pana la jumatatea anului 2010. El a reiterat la sfarsitul saptamanii trecute ca isi va respecta promisiunea.

Perino a recunoscut ca Obama ar putea accelera aceasta actiune. "Acest acord nu inseamna ca viitorul presedinte nu va putea sa modifice ulterior calendarul, daca el sau irakienii considera oportun", a precizat ea.

Probabil ca la acest ritm al retragerii, pana la sfarsitul anului 2011, amiralul Mullen s-a referit cand a spus ca implementarea acestei decizii va depinde de anumite conditii. El a subliniat ca predarea controlulului asupra oraselor Bagdad si Mosul va fi o sarcina dificila. Din punct de vedere logistic, retragerea celor 150.000 de militari in doi sau trei ani este "fezabila", a spus el. Si, "daca Obama decide sa faca acest lucru, nu va ramane decat sa execut ordinul comandantului meu", a spus el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.