Un fost agent al politiei secrete est-germane, in prezent deputat, a provocat inchiderea pentru trei zile a editiei germane a Wikipedia, apreciind ca articolul despre el continea calomnii, relateaza NewsIn, citand AFP.

Lutz Heilmann, deputat in Parlamentul federal din partea partidului de extrema-stranga Die Linke (Stanga), a obtinut in 13 noiembrie un ordin judecatoresc care a obligat Wikipedia Germania sa inchida site-ul atata vreme cat informatiile care il privesc sunt mentinute.

Printre afirmatiile controversate figura aceea ca Heilmann ar fi ascuns ca a lucrat pentru STASI intre 1985 si 1990, dar si referiri din presa la viata sa intima.

Heilmann, care a facut deja obiectul unei polemici in 2005 pentru ca si-a ascuns colaborarea cu STASI inainte de a fi ales deputat, a renuntat duminica la plangerea impotriva Wikipedia si a autorizat redeschiderea site-ului, dupa modificarea anumitor elemente din articol.

Situatia a pus insa intr-o situatie stanjenitoare partidul, iar unul dintre liderii sai din Parlament, Petra Pau, a afirmat luni ca Die Linke "se lupta de ani de zile cu eforturile de a cenzura internetul".

Multi fosti membri ai STASI sau "informatori" care au colaborat cu serviciul secret al Germaniei de Est ataca frecvent in justitie presa ori persoanele care le dezvaluie public trecutul, afirmand ca le incalca dreptul la viata privata.

Revista germana Der Spiegel scrie de asemenea luni ca o fosta victima a STASI, Fritz Schaarschmidt, a fost atacata in justitie pentru ca a numit pe site-ul sau un fost informator al politiei secrete care, potrivit lui, lucra ca director de liceu si a refuzat sa o lase pe fiica sa sa dea bacalaureatul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.