Premierul rus a fost, la sfarsitul saptamanii trecute, la resedinta presedintelui moldovean de la Holercani, unde Vladimir Voronin i-a aratat lui Vladimir Putin pivnitele sale in care pastreaza butoaie cu vin, precum si borcane cu castraveti murati, potrivit NewsIn.
Dupa incheierea summitului premierilor tarilor din Comunitatea Statelor Independente (CSI, organizatie a fostelor republici sovietice cu exceptia tarilor baltice), reuniune ce a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute la Chisinau, premierul rus Vladimir Putin a mers, vineri seara tarziu, la resedinta sefului statului moldovean de pe malul Nistrului, unde a avut discutii cu liderul de la Chisinau.

Despre vizita lui Putin la resedinta din Holercani se cunosc foarte putine detalii, precizeaza DECA-press.
Din imaginile difuzate sambata in cadrul emisiunii "Rezonans" (TV "Moldova 1") s-a vazut ca presedintele moldovean i-a aratat premierului rus colectia sa de masini si motociclete.

Premierul rus, care a revenit la Chisinau dupa sase ani, a participat vineri la summitul CSI, iar apoi a inceput o vizita oficiala in Republica Moldova, fiind si motivul pentru care a fost singurul premier din CSI intampinat la aeroport de omologul sau moldovean, Zinaida Greceanii. Putin nu mai fusese la Chisinau din 7 octombrie 2002, cand participase la un summit CSI chiar de ziua sa de nastere si cand presedintele Vladimir Voronin ii daruise un crocodil din cristal. Dupa respingerea planului Kozak pentru Transnistria, in 2003, care prevedea federalizarea Republicii Moldova. Ulterior, relatiile dintre Moscova si Chisinau s-au racit semnificativ, culminand cu un embargo economic asupra vinurilor. Relatiile bilaterale au cunoscut treptat o revigorare incepand din 2006.

Vladimir Putin, aflat pentru prima oara la Chisinau in calitate de premier, si-a inceput vizita oficiala in R. Moldova dupa o receptie in celebrele beciuri ale cramei din localitatea Cricova, din apropiere de Chisinau, ceea ce a creat o atmosfera de buna dispozitie la intalnirile pe care le-a avut ulterior, vineri seara, cu premierul Greceanii si presedintele Voronin.

Premierul moldovean a oferit o receptie la Cricova participantilor la summitul sefilor de guvern din Comunitatea Statelor Independente, dupa incheierea reuniunii desfasurate in prima jumatate a zilei de vineri la Chisinau. Dar in timp ce alti premieri isi incheiasera deja programul de lucru, Vladimir Putin mai avea programate intrevederi cu seful statului moldovean si cu premierul de la Chisinau, intrucat a comasat participarea la summitul primilor-ministri din CSI cu vizita oficiala in Republica Moldova.

In drum de la beciurile de la Cricova spre Guvern, Putin s-a oprit la monumentul domnitorului Stefan cel Mare, unde a depus o coroana de flori.

Singurele declaratii de presa facute de Putin la Chisinau au fost cele de dupa intrevederea cu Zinaida Greceanii, cand acesta a spus ca Federatia Rusa este gata sa acorde sustinere Republicii Moldova in exercitarea presedintiei Comunitati Statelor Independente, in conditiile in care acest eveniment coincide cu o criza economica globala fara precedent.

La intalnirea cu premierul moldovean a fost discutata si problematica transnistreana, din perspectiva comercial-economica. Mai in amanunt Transnistria urma sa fie discutata in cadrul intrevederii lui Putin cu presedintele Voronin. Insa comunicatul de la Presedintie difuzat vineri seara dupa intrevedere nu aminteste Transnistria printre subiectele examinate. Premierul rus este citat spunand ca intre Chisinau si Moscova se inregistreaza un progres, o colaborare in sfera energetica, evocand in acest context perspectivele activitatii intreprinderii mixte Moldova-gaz.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.