Procesul suspectilor de crima in cazul jurnalistei de opozitie Anna Politkovskaia s-a deschis luni la Moscova, in fata unui tribunal militar, chiar daca cel care a comandat si cel care a executat crima nu au fost prinsi, relateaza AFP, potrivit NewsIn.
"Incepem sa examinam dosarul", a declarat judecatorul Evgheni Zubov. Magistratul va hotari daca procesul se va desfasura cu usile inchise, in pofida protestelor apropiatilor victimei si avocatilor lor.

"Sper ca judecarorii vor da dovada de inteligenta, ca procesul sa fie public", a declarat Karinna Moskalenko, inainte de audiere. "Vom insista pentru ca acest proces sa fie public. Daca este public, putem spera ca va fi obiectiv", a declarat Dmitri Muratov, redactor-sef al revistei Novaia Gazeta, unde lucra Anna Politkovskaia.

Jurnalista, una dintre putinii care continuau sa relateze despre abuzurile din Cecenia, criticand atingerile aduse drepturilor omului in Rusia, a fost asasinata la 7 octombrie 2006 in holul imobilului in care locuia, la Moscova.

Un proces cu usile inchise ar putea fi justificat de faptul ca unul dintre acuzati, Pavel Riaguzov, este un agent al serviciilor speciale FSB (fostul KGB). Acesta, suspectat ca a furnizat adresa jurnalistei celor care au ucis-o, a cerut si a obtinut deja ca un tribunal militar sa judece dosarul.

In afara de un agent FSB, trei persoane vor fi judecate - doi frati ceceni, Djabrail si Ibraguim Mahmoudov suspectate ca au supravegheat-o pe jurnalista, si un complice, membru al politiei, Serghei Hadjikurbanov. Presupusul atacator, un al treilea frate al lui Mahmudov, Rustam, este cautat, insa identitatea celui care a ordonat asasinatul, ca si motivul crimei, nu au fost identificate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.