Revista “Il Vernacoliere”, care se autodefineste ca fiind un “lunar de satira, umor si lipsa de respect”, este una dintre putinele publicatii de profil din Italia.

Nimeni nu este menajat

Italienii au demonstrat de-a lungul timpului ca prefera satira la radio sau tv, in defavoarea celei tiparite. Nu acelasi lucru se poate spune despre industria benzilor desenate, care isi gaseste in Peninsula fani de toate varstele.

In numarul din aceasta luna al “Il Vernacoliere”, autorii iau in colimator evenimentele din ultima perioada, cu o atentie deosebita asupra reformei sistemului scolar.

Linia editoriala a revistei poate fi considerata neutra si nimeni nu este menjat. Legat de greva din sistemul de invatamant, revista titreaza: “Studentii sunt dispusi la orice, chiar sa si invete”.

In acelasi stil ironic, o banda desenata ilustreaza modul in care un patron italian primeste vizita unei sindicaliste aratoase.

Intr-una dintre secvente, responsabilul de santier se face ca nu stie ca un roman tocmai murise in respectivul santier.

Banda desenata are un happy-end, intrucat un alt roman pleaca in concediu medical platit de patron si ia si sindicalista cu el.