"Cand isi va prelua functia, presedintele Barack Obama trebuie sa dezavueze hotarat practicile antiteroriste scandaloase din ultimii sapte ani si sa adopte o politica eficienta si echitabila", arata organizatia intr-un comunicat.

Printre recomandarile adresate noului presedinte, HRW enumera "inchiderea centrului de detentie militar de la Guantanamo", "respingerea razboiului impotriva terorismului ca baza juridica pentru detinerea suspectilor de terorism", "incetarea practicii inchisorilor secrete ale CIA" si "dezavuarea directivelor Departamentului de Justitie si presedintelui care autorizeaza tortura si alte rele tratamente".

"De foarte mult timp, Statele Unite si-au subminat propria capacitate de lupta impotriva terorismului adoptand o politica lipsita de viziune care autorizeaza tortura si detentia nelimitata fara inculpare", a apreciat Kenneth Roth, directorul HRW.

Organizatia sugereaza viitorului presedinte sa instituie un "grup de lucru interministerial la nivel inalt pentru a revedea dosarelor detinutilor si a decide cine merita sa compara in fata unui tribunal si cine trebuie eliberat".

HRW ii cere de asemenea lui Obama, ca anumiti detinuti care risca persecutii daca sunt trimisi in tarile lor, sa fie eliberati in Statele Unite.

Tot potrivit HRW , Obama ar trebui sa instituie in acord cu Congresul o "comisie a adevarului" nepartizana, susceptibila sa ii citeze pe membrii administratiei Bush si sa stabileasca de ce se fac vinovati.