Statele Unite si Pakistanul au incheiat in septembrie un acord tacit privind raidurile efectuate de dronele Predator in teritoriul pakistanez, ce prevede ca Islamabadul sa le autorizeze, condamnindu-le insa public, iar SUA sa nu le sprijine deschis niciodata, afirma Washington Post

Potrivit AFP, citand responsabili ai celor doua tari, sub acoperiera anonimatului, cotidianul scrie ca, potrivit acestui acord, avioane americane fara pilot au lansat recent rachete in teritoriul pakistanez odata la patru-cinci zile. Acordul coincide cu o suspendare a operatiunilor militare terestre ale fortelor speciale americane in Pakistan, potrivit ziarului.

Potrivit cotidianului, presedintele pakistanez Asif Ali Zardari a declarat saptamana trecuta ca nu a mai avut loc niciun atac terestru de la o operatiune, din 3 septembrie, denuntata de tara sa.

Un oficial pakistanez a spus ca acordul este "un compromis bun la ora actuala". Potrivit sursei, fostul lider pakistanez Pervez Musharraf oferea "sustinere de fatada, nu una reala" americanilor. "Acest guvern actioneaza, dar fara sa-si atribui meritul", potrivit sursei.

Intre decembrie 2007 si august 2008, cand Musharraf a plecat de la putere, au avut loc sase raiduri ale unor drone Predator in Pakistan, potrivit ziarului. De atunci au avut loc cel putin 19 raiduri.

Cel mai recent a avut loc vineri, cand 11 persoane, printre care sase insurgenti, au fost ucise, potrivit cotidianului, care relateaza faptul ca acest atac a distrus un loc ce apartinea lui Amir Gul, un comandant taliban suspectat de legaturi cu al-Qaida.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.