Vicepresedintele iranian pentru turism, Esfandiar Rahim Mashaie, este de cateva zile tinta unor atacuri virulente pentru ca a "insultat Coranul", liderii religiosi si conservatori cerand demisia sa, relateaza NewsIn.

Acest apropiat al lui Mahmoud Ajmadinejad a fost deja criticat vara aceasta pentru ca a spus ca Iranul este "prieten al poporului israelian".

La o ceremonie la 8 noiembrie legata de investitiile straine in turism, 12 tinere fete cu costume traditionale au adus, dansand, un exemplar din Coran pe un platou, pe care l-au oferit unui barbat care urma sa citeasca versete. In Iran, orice ceremonie oficiala incepe cu recitarea unor versete din Coran. Faptul ca acesta a fost adus de femei care dansau i-a socat pe conservatori.

Doi demnitari religiosi, marii ayatollahi Lotfollah Safi Golpayegani si Nasser Makarem Shirazi, au condamnat ceremonia. "Insulta adusa Coranului este inacceptabila", a spus unul dintre ei, precitzand ca ministrul "nu este competent sa ocupe acest post".

Adjunctul lui Mashaie si organizatorul ceremoniei, Mehdi Jahanguiri, a demisionat sambata, spunand insa ca "a aduce Coranul pe un platou face parte din traditiile populatiilor din vestul Iranului".
Duminica, deputata conservatoare Laleh Eftekhari, presedinta grupului parlamentar "Coran si familie", i-a cerut presedintelui sa-l demita pe Mashaie. Asociatia islamica apropiata conservatorilor a denuntat, de asemenea, "insulta adusa Coranului".

Grupul parlamentar al religiosilor a condamnat"acest act provocator" si i-a cerut presedintelui "sa ia masuri impotriva responsabililor, pentru a impiedica repetara unor astfel de acte".

Barbatul care a citit din Coran in timpul ceremoniei, Karim Mansouri, unul dintre cei mai cunoscuti din Iran, s-a declarat socat. "Cand am vazut scena scandaloasa, am inceput sa tremur", a spus el, declarand ca a scurtat momentul citirii versetelor, in semn de protest.

In august, Mashaie a spus ca nu simte nicio ostilitate impotriva poporului israelian si numerosi deputati au cerut demisia sa. Ghidul suprem, ayatollahul Khamenei, a intervenit pentru a pune capat atacurilor, condamnand insa declaratia lui Mashaie.

Unul dintre fiii lui Ahmadinejad este casatorit cu fiica lui Mashaie.

Acest nou atac la adresa unui apropiat al presedintelui intervine cu sapte saptamani inainte de prezidentiale si in timp ce criticile se intensifica pe tema actiunii presedintelui, mai ales in randul conservatorilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.