Premierul ungar Ferenc Gyurcasany a anuntat duminica, dupa intalnirea cu omologul sau slovac Robert Fico, faptul ca guvernul va lua masuri impotriva grupurilor radicale si ultranationaliste ungare, relateaza NewsIn.

"I-am cerut ministrului justitiei sa modifice legislatia actuala, pentru a putea actiona legal impotriva extremei-drepte", a anuntat el.

"Trebuie sa intelegem efectul distructiv pentru imaginea Ungariei pe scena internationala provocat de cei care fac parada in uniforme ce amintesc ce cele mai nefaste ideologii ale secolului trecut", a subliniat premierul.

Gyurcsany si Fico au adoptat sambata, dupa saptamani de tensiuni nationaliste, o declaratie comuna ce denunta violenta.

Gyurcsany a mai spus ca-i va propune lui Fico sa se ajunga la o definire a drepturilor minoritatilor nationale. El a subliniat ca Budapesta asteapta inca rezultatele anchetei slovace asupra actiunii politiei la meciul de fotbal din 1 noiembrie din Slovacia, reactie pe care Ungaria o considera disproportionata. Aceste violente s-au soldat cu 15 raniti si 30 de arestari.

Premierul ungar l-a invitat pe Fico la Budapesta la inceputul anului viitor, subliniind ca marea majoritate a ungarilor si slovacilor se respecta reciproc.

"Exportarea fascismului si ideologiilor extremiste din Ungaria este inacceptabila pentru Slovacia", a spus sambata premierul slovac. El a adaugat ca, daca cineva da foc drapelului ungar in Slovacia, merge la inchisoare. In timpul unor incidente la Budapesta in fata ambasadei slovace manifestantii au ars drapelul slovac, gest condamnat de guvernul ungar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.