Recentele declaratii si actiuni ale presedintelui francez de centru-dreapta Nicolas Sarkpozy ii ingrijoreaza pe sustinatori, din cauza unei aparente inclinari a ideilor sale catre stanga, lucru pentru care o invinovatesc pe sotia sa, Carla Bruni, relateaza Times online.

Sustinatorii lui Nicolas Sarkozy se intreaba ce sa faca. Oare sa dea vina pe criza financiara globala sau pe influenta Carlei Bruni, sotia sa glamour, pentru ceea ce suna ca o orientare catre stanga politica? Rar trece o zi fara ca "Sarko" sa dea semne de o regandire a ideologiei. El i-a atacat pe "imbuibati" si "dictatura pietii, a declarat ca "acest capitalism laissez-faire s-a incheiat" si a cerut renuntarea la "parasutele de aur" din economie.

Zilele acestea, Sarkozy este caricaturizat pe un site de internet ca un "Che Guevara francez". Martin Schulz, liderul german al socialistilor din Parlamentul European, l-a felicitat, ironic, pentru ca "vorbeste ca un adevarat socialist european".

Ajutoarele lui Sarkozy spun ca este vorba despre pragmatism, dar, pentru unii, suna a dogma socialista: a promis formarea a 100.000 de locuri de munca subventionate de stat - genul de gesturi pentru care ridiculiza fostul guvern socialist anul trecut. Sarkozy nu pare sa excluda ideea ca a schimbat ceva in politica sa. "Am devenit oare socialist? Poate", a spus el recent.

Carla Bruni, care s-a descris drept o persoana a stingii, o poate considera o evolutie pozitiva in acest barbat care a facut eforturi pentru a castiga inimile prietenilor ei din lumea artelor care inclina spre stanga, campanie ce are deja consecinte asupra relatiilor franco-italiene. Italia a reactionat cu furie cand Bruni l-a convins pe Sarkozy sa anuleze o decizie a instantei de a o extrada pe Marina Petrella, fosta membra a Brigazilor Rosii, in Italia, unde a fost declarata vinovata de jaf armat, rapire si crima.
Situatia s-a tensionat si mai mult cand Bruni l-a criticat pe premierul italian de centru-dreapta Silvio Berlusconi, din cauza declaratiilor acestuia despre presedintele american ales Barack Obama, despre care a spus ca este "bronzat". Bruni s-a declarat stanjenita si a spus ca este fericita ca a devenit cetatean francez.

Francesco Cossiga, fost presedinte italian, s-a declarat bucuros ca Bruni, care avea reputatia de "devoratoare de barbati", nu mai este cetatean italian. "Poate ca intr-o zi viata furtunoasa a Carlei Bruni o va obliga sa ceara din nou pasaportul despre care spune acum ca ii provoaca jena", a spus el.
Actiunile recente subliniaza originalitatea pe care a adus-o rolului de prima doamna a Frantei aceasta femeie, care este pasionata de muzica si de curand si-a lansat un nou album Predecesoarea ei, Bernadette Chirac, avea grija de gradina de trandafiri si conducea o campanie in beneficiul copiilor.
Bruni a subliniat noul sau activism alaturandu-se unei campanii impotriva rasismului si pentru reconfigurarea elitei politice. "Puterea in Franta a avut in multe momente aceeasi fata, aceea a unui barbat alb si in varsta. Trebuie sa ajutam la schimbarea elitelor sau sa le fortam nitel...fara masuri politice vom avea prea mult de asteptat", a spus ea.

A fost aplaudata pentru aceste initiative: fara sa contrazica totusi motto-ul revolutionar"Libertate, egalitate, fraternitate", Franta se confrunta cu o rebeliune a minoritatilor etnice din suburbiile de imigranti. Sarkozy a incercat sa dea un exemplu intr-o tara in care numai unu dintre cei 555 parlamentari este de culoare. Inainte de a o intalni pe Bruni, el a inclus membri ai minoritatilor etnice in Cabinetul sau si saptamana trecuta a numit primul sef de politie regional de culoare al tarii.

Totusi, presedintele nu a mai vorbit despre promisiunea din campanie, cand a spus ca, in conditiile in care Franta aplica "disciminarea pozitiva" in privinta femeilor si persoanelor cu handicap, ar trebui sa o aplice si "compatriotilor de culoare".

Cu toate ca acum este sub influenta lui Bruni - toata lumea recunoaste ca ea are un efect de calmare asupra liderului hiperactiv - unii nu vad cu ochi buni recentul entuziasm al lui Sarkozy pentru interventia autoritara a statului in economie. Altii vad un nou exemplu al geniului sau politic: discursul anticapitalist poate viza neutralizarea lui Olivier Besancenot, "postasul rosu" din Neuilly, al carui "partid anticapitalist" a atras o sustinere impresionanta si l-a facut un star al stangii.

Joëlle Garriaud-Maylam, senatoare in partidul lui Sarkozy, crede ca presedintele este mai mult pragmatic si spune. "Cu siguranta nu s-a transformat intr-un socialist". Iar, in privinta lui Bruni: "Are o influenta foarte buna asupra lui. Nu cred ca ar trebui sa taca numai pentru ca este sotia presedintelui".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.