Bulgaria este membra UE doar de un an, dar deja langa casele taranesti saracacioase au aparut vile, iar printre carute, pe drumurile de tara se pot vedea SUV-uri noi-noute, scrie Sunday Telegraph intr-un articol intitulat "In capitala coruptiei din Europa: cum fura mafia bulgara banii europeni", informeaza NewsIn.

Printre localnicii care beau un paharel la barurile din sat, toate lumea stie care este afacerea cea mai profitabila in ultima vreme: finantarile SAPARD. Si in Bulgaria, si in Romania vecina, agricultorii au inteles rapid ceea ce in Franta, Italia sau Spania se stia inca de acum 30 de ani: ca toate subventiile generoase din afara, si acestea pot fi fraudate.

"M-am dus saptamana trecuta intr-un orasel agricol si localnicii m-au intrebat daca stiu cum se recunoaste pe acolo cineva care a primit o finantare SAPARD", a povestit parlamentarul bulgar Atanas Atanasov, critic vehement al coruptiei din tara sa. "Mi-au spus sa ma uit dupa oamenii care conduc cele mai scumpe SUV-uri. Nu este o intamplare ca acesti oameni au dintr-odata atatia bani, si nu se intampla numai in acel oras. Se intampla peste tot", a spus el.

In ceea ce priveste Bulgaria, Uniunea Europeana a dorit sa atraga populatia tarii cu fonduri preaderare destinate modernizarii si sa o sustraga din sfera de influenta a Moscovei. Ceea ce a ignorat UE este ca Bulgaria datora mult mai mult Rusiei decat Europei, comenteaza Sunday Telegraph.

In anii '90, guvernele sale au fost infiltrate de fosti comunisti, fosti agenti secreti si sefi ai crimei organizate care se deplaseaza si astazi liber pe strazile Sofiei, cu garzi de corp, si care isi rezolva afacerile mai degraba cu arma decat la tribunal. Multi dintre ei vad in banii europeni o sansa, dar nu de a-si reconstrui tara, ci de a-si umple propriile buzunare.

Abia in iulie, Comisia Europeana a suspendat plata a aproape 800 de euro pentru Bulgaria din cauza gestionarii proaste a fondurilor europene, marcata de ineficienta si practici corupte pentru care cei vinovati nu sunt niciodata pedepsiti, de mult ori pentru ca au protectie politica.

Iar in putinele cazuri de arestari, analistii vad un calcul politic de sacrificare a unora, pentru ca restul sistemului sa poata continua sa functioneze ca de obicei. Saptamana trecuta, de exemplu, Asen Drumev, fost director al Fondului de stat pentru agricultura a comparut in fata unui tribunal, acuzat de deturnare de fonduri SAPARD pe care le distribuia. El neaga acuzatiile si afirma, ca si altii, ca este un sap ispasitor, pentru ca Sofia sa convinga Bruxelles-ul sa reia finantarile intrerupte. "Nu sunt vinovat, sunt mandru de activitatea departamentului meu", a protestat Drumev joi, parand amuzat, in timp ce era dus in fata instantei.

UE a anuntat ca va urmari cu atentie acest caz si altele si va revizui situatia finantarii in primavara, inainte de alegerile generale din Bulgaria. "Situatia este in continuare problematica. Apreciem ceea ce fac autoritatile in directia buna si asteptam rezultatele", a declarat un purtator de cuvant al Oficiului European Antifrauda, OLAF.

Analistii subliniaza totusi ca Drumev a fost dus in instanta, iar un mare patron din fotbal a fost inculpat pentru evaziune fiscala exact inaintea unei vizite a lui Franz-Hermann Bruener, directorul general al OLAF.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.