Guvernul irakian a aprobat duminica acordul de securitate care prevede retragerea totala a trupelor americane pana la sfarsitul lui 2011, a anuntat un oficial, relateaza NewsIn.

Acordul a fost adoptat de 28 dintre cei 38 membri prezenti ai Consiliului de ministri. Premierul avea nevoie de o majoritate de doua treimi. Reuniunea a durat doua ore si jumatate, potrivit sursei guvernamentale.

Acordul va oferi un cadru juridic prezentei soldatilor americani, avand in vedere ca mandatul ONU sub care actionau de incheie la 31 decembrie. Potrivit unor surse guvernamentale, acordul prevede retragerea fortelor americane din orase si localitati la sfarsitul lui iunie 2009 si retragerea totala din Irak la sfarsitul lui 2011.

Textul, negociat aprins aproape un an, prevede retragerea celor 150.000 de militari americani repartizati in mai mult de 400 de baze la opt ani de la declansarea invaziei. Reuniunea guvernului s-a deschis printr-o prezentare a acordului facuta de catre premeir si fiecare ministru a luat cuvintul.

Premierul era aproape sigur ca va obtine majoritatea necesara de doua treimi din cei 38 de ministri. Odata adoptat, textul cu 31 de articole va fi prezentat Parlamentului, care il poate aproba cu majoritatea simpla.
Presedintia colectiva, Consiliul prezidential, va trebui sa-si de de asemenea acordul inainte ca textul sa fie semnat de premierul Maliki si de George W. Bush. Casa Alba a salutat vineri textul ca "un acord bun" ce multumeste ambele parti.

In privinta imunitatii acordate militarilor americani, punct sensibil, un comitet comun va fi cel care va stabili daca un militar american suspectat de vreo infractiune era in misiune sau nu si daca poate fi predat tribunalelor irakiene. De asemenea, Irakul va avea dreptul, daca va dori, sa verifice materialul american care intra sau iese pe la frontierele sale.

Liderul radical siit Moqtada Sadr, inamic al americanilor, a cerut vineri tarilor musulmane sa protesteze fata de proiectul de acord si a anuntat formarea unei noi militii "de rezistenta" impotriva "ocupantului".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.