Presedintele rus Dmitri Medvedev i-a intins mana presedintelui american ales Barack Obama, spunand ca doreste de acum relatii cu SUA tot atat de bune ca cele cu China, marcand o schimbare totala de ton din partea Moscovei, relateaza NewsIn.

Rusia are "un parteneriat strategic" cu China si vrea sa aiba relatii similare cu Statele Unite, a spus el la Washington, in fata Consiliului pentru Relatii externe, organism independent de reflectie asupra relatiilor internationale.

Medvedev a calificat parteneriatul strategic cu China drept "un dialog excelent, complet si amical". "Fireste ca as dori relatii similare cu Statele Unite", a spus el.

Presedintele a salutat calduros alegerea lui Barack Obama, "o alegere a poporului american pe care Rusia o considera alegerea schimbarii". "Salutam alegerea lui Brack Obama, dorim ca ea sa fie urmata de gesturi care sa duca spre o rezolvare a problemelor care s-au acumulat in relatiile noastre - relatiile ruso-americane - din ultimii ani", a spus Medvedev, aluzie la numeroasele diferende bilaterale.

Alegerile sunt o "chestiune interna", dar "Statele Unite sunt un stat extrem de influent si intelegem importanta proceselor interne si influenta lor asupra lumii", a recunoscut Medvedev, surazator pe tot parcursul discursului. "Cred ca acum nu exista in relatiile americano-ruse increderea necesara, de aceea pun sperante in sosirea noii administratii", a subliniat el.

Aceste declaratii sunt cu atit mai importante cu cit au fost facute in prezenta lui Madeleine Albright, fosta secretara de stat si emisara lui Obama la summitul G20.

Moscova a oferit singura nota discordanta intr-un concert mondial de entuziasm dupa alegerea lui Obama, la 4 noiembrie, Medvedev dand o salva antiamericana in primul sau discurs in fata natiunii, la 5 noiembrie, cand a acuzat SUA ca sunt responsabile pentru razboiul din Georgia si pentru criza financiara. El a anuntat atunci posibila desfasurare de rachete in regiunea Kaliningrad, dintre Polonia si Lituania, ca replica la planul american antiracheta.

Revenind sambata pe aceasta chestiune pe care a calificat-o drept "dureroasa", Medvedev a spus: "Ramanem deschisi dialogului". "Nu vom actiona primii in replica la un scut antiracheta european, ci numai daca acest program continua intr-un mod pe care nu il putem accepta", a explicat el.

"Cred ca este preferabil sa existe un scut global, la care sa participe si Rusia, decat sa existe fragmente incoerente care sa nu multumeasca pe nimeni si sa nu faca altceva decat sa provoace", a spus Medvedev.

"Cred ca suntem de acord ca relatia dintre Rusia si Statele Unite este una in care prietenia si intelegerea sunt absolut esentiale", a declarat Albright.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.