Ungaria si Slovacia au adoptat, dupa saptamani de tensiuni nationaliste, o declaratie comuna ce denunta violenta, cu ocazia unei intalniri intre premierii Ferenc Gyurcsany si Robert Fico in orasul de frontiera Kormano, relateaza NewsIn.

Cei doi au semnat textul cu patru puncte, in care cheama la lupta impotriva ideologiilor si actelor extremiste si recunosc dreptul la identitate etnica si culturala a minoritatilor nationale.

Documentul nu mentioenaza nici partidul slovac nationalist SNS, nici incidentele de la un meci de fotbal, intre maghiari si slovaci, la 1 noiembrie. Aceste violente s-au soldat cu 15 raniti si 30 de arestari.

"Exportarea fascismului si ideologiilor extremiste din Ungaria este inacceptabila pentru Slovacia",
a spus premierul slovac. El a adaugat ca, daca cineva da foc drapelului ungar in Slovacia, merge la inchisoare. In timpul unor incidente la Budapesta in fata ambasadei slovace manifestantii au ars drapelul slovac, gest condamnat de guvernul ungar.

Autoritatile ungare au cerut explicatii omologilor slovaci in legatura cu violenta "disproportionata" in opinia lor in cursul interventiei fortelor de ordine dupa mediul dintre o echipa din Bratislava si una a maghiarilor din Slovacia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.