Administratia si companiile publice croate nu vor organiza petreceri pentru sarbatorile de sfarsit de an, a avertizat vineri premierul Ivo Sanader, prezentand aceasta decizie ca pe o metoda de a face economii in aceasta perioada de criza financiara, relateaza NewsIn.

"Cu acest obiectiv (de a economisi bani), interzicem cumpararea de cadouri de Craciun sau de Anul Nou si organizarea de petreceri de sarbatori" in cadrul administratiei si companiilor publice, a anuntat seful Guvernului croat in cadrul unei reuniuni cu ministrii.

Dincolo de aceste recomandari, Sanader a cerut companiilor publice sa isi reduca cheltuielile, suprimandu-le pentru inceput pe cele mai putin importante.

In aceeasi idee, de a ajuta tara sa depaseasca mai usor consecintele crizei financiare, Guvernul croat propusese saptamana aceasta ca salariilor functionarilor sa fie inghetate in 2009.

"Cred ca, prin masurile pe care le-am propus (...) putem evita o criza mai profunda anul viitor", a apreciat premierul croat.

Principalele sindicate din tara, care urmau sa se reuneasca pentru a discuta aceste probleme la mai multe niveluri, isi vor anunta probabil pozitia saptamana viitoare.

Sectorul public croat si administratia au aproape 250.000 de angajati in Croatia, adica circa 15% din populatie. Salariul mediu in sectorul public era de 798 de euro in septembrie.

Croatia gestioneaza destul de bine, pentru moment, consecintele crizei asupra sistemului sau financiar, dar previziunile de crestere pentru anul viitor sunt in scadere, mult sub cei 3,3% prevazuti pentru 2008.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.