Premierul rus Vladimir Putin si-a inceput vizita oficiala in R. Moldova dupa o receptie in celebrele beciuri ale cramei din localitatea Cricova din apropiere de Chisinau, ceea ce a creat o atmosfera de buna dispozitie la intalnirile de aseara cu premierul Greceanii si presedintele Voronin, scrie NewsIn.

Premierul moldovean a oferit o receptie la Cricova participantilor la summitul sefilor de guvern din Comunitatea Statelor Independente, dupa incheierea reuniunii desfasurate in prima jumatate a zilei de vineri la Chisinau. Dar in timp ce alti premieri isi incheiasera deja programul de lucru, Vladimir Putin mai avea programate intrevederi cu seful statului moldovean si cu premierul de la Chisinau, intrucat a comasat participarea la summitul primilor-ministri din CSI cu vizita oficiala in Republica Moldova.

In drum de la beciurile de la Cricova spre Guvern, Putin s-a oprit la monumentul domnitorului Stefan cel Mare, unde a depus o coroana de flori. Nu l-a vazut nimeni cand a facut-o, dar coroana e acolo, purtand panglici scrise in rusa, care arata ca inaltul oaspete, care nu a mai fost in capitala moldoveana de sase ani, si-a indreptat gandurile cu respect catre icoana istoriei moldovene.

La Chisinau, premierul rus a semnat un protocol de cooperare economica moldo-rusa pana in anul 2020. La fel, au mai fost semnate, la nivel de institutii responsabile, un acord de cooperare in domeniul culturii si in cel informational, dar si un acord de decuplare de la retelele electrice moldovenesti a doua turbine a centralei electrice de la Cuciurgan si conectarea lor la sistemul electric al Romaniei, pentru a facilita exporturile directe de energie electrica produsa la cetrala amplasata pe teritoriul transnistrean.

Un incident de protocol a avut loc in timpul semnarii documentelor. Premierul rus a fost prezentat, din greseala, ca fiind "Excelenta sa, reprezentantul Guvernului Federatiei Ruse, Vladimir Putin".

Singurele declaratii de presa facute de Putin la Chisinau au fost cele de dupa intrevederea cu Zinaida Greceanii, cand acesta a spus ca Federatia Rusa este gata sa acorde sustinere Republicii Moldova in exercitarea presedintiei Comunitati Statelor Independente, in conditiile in care aceasta criza coincide cu o criza economica globala fara precedent. Putin a mai semnalat un progres important in schimburile comerciale dintre Moscova si Chisinau, care a crescut de la 1,3 miliarde dolari anul trecut la 2 miliarde in acest an.

La intalnirea cu premierul moldovean a fost discutata si problematica transnistreana, din perspectiva comercial-economica. Mai in amanunt Transnistria va fi discutata in cadrul intrevederii cu presedintele Voronn, a anuntat Putin. Insa comunicatul de la Presedintie venit dupa intrevedere nici nu aminteste Transnistria printre subiectele examinate. Premierul rus este citat spunand ca intre Chisinau si Moscova se inregistreaza un progres, o colaborare in sfera energetica, evocand in acest context perspectivele activitatii intreprinderii mixte Moldova-gaz.

Putin, potrivit comunicatului, a subliniat si faptul reluarii livrarilor de vinuri moldovenesti in Rusia si a invitat agentii economici moldoveni sa profite din plin de aceasta deschidere a pietei ruse.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.