Consiliul mollahilor din vestul Afganistanului au amenintat vineri cu un apel la jihad impotriva fortelor internationale, daca ele nu pun capat operatiunilor care fac frecvent victime in randul civililor, relateaza AFP, potrivit NewsIn.
"Lansam un avertisment fortelor internationale: daca actele de bravura impotriva civililor continua, vom chema la jihad in vestul Afganistanului", a declarat Maulvi Farooq Hossini, purtatorul de cuvant.

"In pofida nenumaratelor promisiuni, soldatii continua sa vizeze militari afgani, casele civililor. Fortele internationale nu sunt trase la raspundere pentru actele lor, iar guvernul afgan nu are posibilitatea de a-i pune sub acuzare", a explicat mollahul.

Fortele straine din Afganistan sunt frecvent acuzate ca ucid civili in bombardamentele lor sau in lupte impotriva insurgentilor, ce provoaca furia populatiei si autoritatilor afgane. Presedintele Hamid Karzai s-a plans de mai multe ori ca fortele internationale nu-si coordoneaza operatiunile cu fortele afgane.

Una dintre cele mai sangeroase operatiuni a avut loc la 22 august in apropiere de Azizabad, vest, unde 90 de civili au murit intr-un bombardament american. Armata americana a sfarsit prin a recunoaste, la 9 octombrie, ca cel putin 33 de civili, dintre care 12 copii, au murit in operatiune.

Hossini a condamnat si atacurile talibanilor si actele de cruzime ale acestora. "Condamnam decapitarile comise de talibani, asasinarea membrilor clerului si atentatele singeroase soldate cu victime civile", a subliniat el, adaugand ca aceste actiuni sunt contrare islamului.

"Educatia trebuie sa fie obligatorie atat pentru baieti , cat si pentru fete, conform islamului. Atacarea scolilor este o insulta la adresa Profetului", a spus el.

Consiliul mollahilor a spus ca sustine negocierile ce vor urma intre autoritati si talibani, cu conditia ca acestia din urma sa renunte la militantii straini si a cerut ca executiile criminalilor sa fie publice, ca sub regimul taliban.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.