Duma de Stat, camera inferioara a Parlamentului rus, a aprobat vineri in prima lectura un amendament constitutional care prelungeste durata mandatului prezidential de la patru la sase ani, transmite AFP, potrivit NewsIn.
La finalul dezbaterilor, 388 de deputati au votat pentru prelungirea mandatului sefului statului, iar 58 impotriva. Duma de Stat, dominata de partidul Rusia Unita al carei sef este premierul Vladimir Putin, a votat si in favoarea extinderii propriului mandat de la patru la cinci ani.

Duma de Stat va examina proiectul in a doua si a treia lectura miercuri, renuntand la proiectul initial ca toate cele trei lecturi sa aiba loc in aceeasi zi.

Presedintele Dmitri Medvedev propusese in 5 noiembrie prelungirea mandatului prezidential de la patru la sase ani si trimisese proiectul camerei inferioare a Parlamentului. El a relansat astfel zvonurile legate de intentiile puterii, in special in ceea ce il priveste pe Vladimir Putin.

Prelungind durata mandatului prezidential, echipa la putere incearca mai ales sa consolideze stabilitatea politica din Rusia, spun unii analisti, dar altii o vad ca pe o manevra pentru a permite revenirea lui Putin la putere.

Dmitri Medveedv, fost avocat, a preluat functia de presedinte al Rusiei de la Vladimir Putin, care a avut doua mandate in aceasta functie si nu a mai putut candida pentru al treilea. Medvedev ar putea insa demisiona in 2009, pregatind calea pentru revenirea lui Putin la Kremlin, a afirmat saptamana trecuta cotidianul Vedomosti, citand o sursa de la Kremlin. Potrivit ziarului, prelungirea mandatului presedintelui face parte din planul pus la punct de Vladislav Surkov, prim-sef adjunct de cabinet al lui Medvedev, pentru revenirea lui Putin. Conform planului, Medvedev ar putea implementa schimbari constitutionale "pentru ca Putin sa poata reveni la Kremlin pentru o perioada lunga", potrivit cotidianului.

"Potrivit acestui scenariu, Medvedev ar putea demisiona mai devreme, invocand schimbarile aduse Constitutiei, iar alegerile prezidentiale ar putea avea loc in 2009", potrivit sursei.

Ziarul mai scria ca Putin, care este premier, ar putea deci conduce tara timp de doua mandate de cate sase ani, din 2009 pana in 2021. Purtatorul de cuvant al lui Putin a spus ca nu vede niciun motiv ca acesta sa revina la putere in 2009.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.