Rusii si europenii spera sa gaseasca vineri o pozitie comuna inainte de summitul international de la Washington privind criza financiara, semn al dorintei de a depasi tensiunile generate de interventia rusa din Georgia, in luna august, relateaza AFP.
Seful statului rus Dmitri Medvedev s-a intalnit cu omologul sau francez Nicolas Sarkozy, a carui tara asigura presedintia UE, si cu presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, la Palais des Sardes, la Nisa, in jurul orei locale 10.30 (11.30 ora Romaniei), informeaza NewsIn.

Discutiile din cursul summitului UE -Rusia urmeaza sa dureze circa patru ore si se vor concentra in primul rand pe gasirea unei pozitii comune inainte de reuniunea liderilor tarilor industrializate si emergente, care va avea loc in weekend la Washington. Rusii si europenii, care se confrunta cu un climat economic din ce in ce mai dificil, si-au inmultit semnele de convergenta in acest dosar in ultimele zile.

Dmitri Medvedev a sustinut joi, in fata oamenilor de afaceri reuniti la Cannes, in apropiere de Nisa, numeroase cereri ale europenilor pentru acest summit, incepand cu reformarea sistemului financiar international si al marilor sale institutii: Fondul Monetar International si Banca Mondiala. Astfel, el pare dispus sa faca o alianta cu europenii in fata Statelor Unite, mai reticente. Daca presedintele american in exercitiu George W. Bush s-a pronuntat joi in favoarea punerii bazelor unor viitoare reforme ale sistemului financiar, inclusiv ale FMI si Bancii Mondiale, el se opune "reinventarii sistemului".

Aceasta abordare apropiata a crizei financiara i-ar putea motiva pe rusi si pe europeni sa depaseasca tensiunile provocate de interventia militara rusa in Georgia, care i-a permis Rusiei sa isi consolideze influenta asupra regiunilor separatiste georgiene Abhazia si Osetia de Sud. Dupa conflict, Moscovaa recunoscut independenta celor doua regiuni, desi a fost acuzata de occidentali ca incalca integritatea teritoriala a acestei tari.

Tarile UE, care au suspendat negocierile cu Moscova pentru un parteneriat consolidat in 1 septembrie, au acceptat luni sa le reia, desi conditia pe care o impusesera initial - retragerea armatei ruse pe pozitiile dinainte de conflict - nu a fost respectata in totalitate.

Data exacta a reluarii acestor negocieri urmeaza sa fie anuntat vineri. Va fi, fara indoiala, sfarsitul lunii noiembrie, dupao noua runda de discutii privind situatia din Caucaz, la Geneva, in 18 noiembrie. Europenii spera ca rusii se vor dovedi mai "constructivi" marti decat in 15 octombrie, la runda precedenta.

In pofida acestei dorinte de imbunatatire a relatiilor, europenii vor discuta cu presedintele rus despre recenta sa amenintare de a desfasura rachete in enclava rusa Kaliningrad, la frontiera cu UE, pentru a neutraliza elementele scutului antiracheta pe care Statele Unite intentioneaza sa in desfasoare in Europa Centrala.

Nicolas Sarkozy si-a exprimat "rezerve importante" in ceea ce priveste declaratiile lui Medvedev, iar Comisia Europeana a subliniat ca desfasurarea unor astfel de rachete nu va imbunatati securitatea in Europa.

Europenii subliniaza si ca o astfel de masura nu este compatibila cu propunerea rusa privind un nou "pact de securitate" paneuropean. Sarkozy a propus ca aceast aspect sa fie discutat in cadrul Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), anul viitor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.