Printre posturile disponibile se numara cel de arhitect al Capitoliului, negociator special pentru industria textila pe langa presedinte, presedintele Comisiei pentru prietenia americano-japoneza si presedintele Comisiei pentru mamifere marine. Grila de salarizare pentru inaltii responsabili variaza intre 114.468 si 221.100 de dolari pe an. Cel mai prost platit post este cu jumatate de norma, in Comisia pentru cercetari arctice. Salariul este de 571 de dolari anual.

Potrivit biroului publicatiilor oficiale GPO (Government Printing Office), care a dat publicitatii miercuri lista cu posturi disponbile, avand 209 pagini, au fost vandute pana in prezent 150 de copii ale documentului, iar alte 200 au fost comandate pe internet miercuri. Dar candidatii vor trebui sa fie dispusi sa dezvaluie totul despre ei si despre familiile lor, completand un formular de sapte pagini cu informatii despre viata lor personala si profesionala, relateaza New York Times. Unele dintre cele 63 de intrebari se refera la soti sau sotii, la copii si chiar la relatiile de munca ale candidatului.

"Ati platit vreo penalitate fiscala? Daca da, descrieti circumstantele",
este una dintre intrebari. "Ati fost arestat, condamnat?", "membrii ai familiei, apropiati au fost arestati?", "faceti o lista cu plangerile de agresare sexuala orientate impotriva dumneavoastra", li se cere celor care se inscriu.

Si membrii grupurilor de lobby sunt urmariti prin chestionar, la cererea presedintelui ales. Copresedintele echipei de tranzitiei, John Podesta, a anuntat la inceputul saptamanii reguli drastice care interzic aceasta practica in randul membrilor grupului insarcinat cu gestionarea transferului de putere. "Dumneavoastra sau sotia dumneavoastra ati fost inregistrati ca membri ai vreunui grup de lobby?", sunt intrebati candidatii.

Semn al evolutiei metodelor de selectare a membrilor viitoarei administratii, procesul cuprinde si internetul: candidatii trebuie sa ofere orice site, personal sau profesional, care contine informatii despre ei, de exemplu Facebook sau MySpace.

Potrivit lui Stephanie Cutter, purtatoatoarea de cuvant a echipei de tranzitie, "presedintele ales Barack Obama si-a luat angajamentul sa schimbe modul in care functioneaza (administratia - n.red.) de la Washington, iar procesul de evaluare este un exemplu in acest sens".

In paralel, membri ai echipei de tranzitiei sunt asteptati pana la sfarsitul saptamanii in mai multe departamente si agentii guvernamentale, pentru a evalua situatia inainte de investirea lui Obama, in 20 ianuarie. Acestia vor incepe cu Departamentul de Stat, Trezoreria si Pentagonul, a anuntat miercuri echipa de tranzitie, intr-un comunicat.

Pregatirile la Pentagon pentru a preda stafeta urmatoarei administratii sunt mult mai avansate decat in perioadele precedente de tranzitie, a declarat joi un oficial din departament.

Obama a anuntat joi ca functia sa de senator de Illinois se va incheia oficial duminica.