Mostenita din perioada comunista, "separarea fizica" a romilor in domeniul educatiei ramane o problema in Bulgaria, Ungaria, Romania, Slovacia si Cehia, prin intermediul scolilor speciale, cursurilor separate sau "scolilor-ghetou" cu elevi romi in marea majoritate, potrivit NewsIn.

Cehia este tara fosta comunista unde fenomenul discriminarii copiilor romi este foarte des intalnit. Aici, copiii romi, in multe cazuri, sunt izolati in sectii rezervate persoanelor intarziate mintal, potrivit unui raport publicat joi de Centrul european pentru drepturile romilor.

Reforma din sistemul scolar, lansata in 2005, "a avut un impact redus asupra integrarii scolare a copiilor romi din Cehia", potrivit raportului.

In plus, Conadmnarea Pragai in noiembrie 2007 de catre Curtea Europeana pentru Drepturile Omului pentru tratament discriminatoriu fata de 18 copii romi cehi plasati in scoli pentru handicapati mintal din cauza originii lor, nu a avut niciun alt efect, potrivit Amnesty International.

La prezentarea raportului, ministrul ceh al educatiei, Ondrej Liska, a recunoscut ca "Cehia a fost criticata, uneori pe drept, pentru ca nu le-a permis copiilor romi sa primeasca o educatie normala si i-a impiedicat sa se integreze deplin in societate".

In Cehia, tara care are zece milioane de locuitori, comunitatea roma este estimata intre 250.000 si 350.000 de persoane. Potrivit unui raport recent al Programului ONU pentru Dezvoltare, 36% dintre copiii romi cehi urmeaza ciclul primar, 5% incheie ciclul secundar si doar unu din 300 obtine o diploma universitara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.