Bulgaria isi va retrage cei 155 militari din Irak la expirarea mandatului lor, la sfarsitul acestui an, a anuntat joi premierul Serghei Stanisev, relateaza AFP, potrivit NewsIn.
"Prezenta contingentului militar bulgar in misiune umanitara in Irak se va incheia la 31 decembrie", a spus Stanisev, dupa adoptarea deciziei de retragere a trupelor de catre Consiliul de ministri, joi dimineata.

"Am informat partenerii din cadrul coalitiei internationale", a spus el.

Stanisev a reamintit ca retragerea trupelor bulgare din Irak face parte din promisiunile electorale facute in 2005 inainte de a prelua puterea.

"A fost o misiune extrem de periculoasa pentru trupele noastre", a subliniat premierul, reamintind ca Bulgaria, care a acceptat sa se alature coalitiei internationale din aceasta tara in 2003, a pierdut 13 soldati in Irak.

La sfarsitul lui 2005, guvernul bulgar a reras contingentul de 360 persoane din Irak inainte de a se redesfasura, trei luni mai tarziu, un nou contingent de 155 militari in misiune umanitara, la tabara de refugiati Ashraf, de la frontiera cu Iranul. Dupa inchiderea acestei tabere, militarii bulgari au fost transferati la Camp Cropper, din apropierea aeroportului din Bagdad, unde sunt grupati detinuti supusi la un program de reintegrare sociala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.