Majoritatea deputatilor europeni din cadrul Comisiei pentru Ocuparea fortei de munca si afaceri sociale sustin ca saptamana de lucru trebuie sa fie de maxim 48 de ore, iar exceptiile de la aceasta regula trebuie abolite in maxim trei ani, informeaza un comunicat de pe pagina de internet a Parlamentului European.
Aceasta regula ar putea reduce exploatarea angajatilor de catre angajatori. Durata maxima de lucru este un domeniu in care decid atat Consiliul UE cat si Parlamentul European, insa legislatia nu a avansat foarte mult in ultima perioada. Recent, Consiliul a propus ca saptamana de lucru sa ramana limitata la 48 de ore, dar nu si in statele care beneficiaza de exceptii de la aplicarea regulilor europene in domeniu. In Parlament insa, dezbaterile sunt aprinse.

Exceptiile reprezinta o absenta a regulilor

Raportorul Alejandro Cercas (Grupul Socialist din Parlamentul European, Spania) se opune puternic exceptiilor nationale. Din punctul dumnealui de vedere, „propunerea Consiliului ataca proiectul Europei cetatenilor si pe cel al Europei sociale […], distruge negocierea colectiva ca instrument fundamental al dialogului social si incalca principiile dreptului stabilite deja in noul Tratat de la Lisabona“.

„Flexibilitatea si securitatea trebuie sa aiba aceeasi importanta. Exceptiile reprezinta o absenta a regulilor. Absenta regulilor nu este o forma acceptabila de flexibilitate“, a adaugat Cercas, pentru care „exceptiile pot duce la un dumping social, statele cu legi sociale mai relaxate avand un avantaj asupra celor cu legi sociale mai stricte“.

Conform raportorului, „competitivitatea Europei nu se poate baza pe durata indelungata a muncii, ci pe capacitatea de inovare, cresterea productivitatii si valoarea adaugata a muncitorilor nostri. Aceasta directiva pune in pericol noile aspiratii de prosperitate, precum reconcilierea vietii profesionale cu viata de familie“.

Pastrarea exceptiilor este vitala

Liz Lynne (Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa, Marea Britanie), care a votat impotriva propunerii Consiliului, sustine puternic ca statele membre sa aiba posibilitatea de a nu aplica limita duratei de lucru. „Pastrarea exceptiilor de la durata de lucru - in conditii mai stricte - este vitala; oamenii trebuie sa aiba posibilitatea de a alege cat de mult vor sa munceasca, atata timp cat ei decid acest lucru voluntar. Exista deja legi privind sanatatea si siguranta la locul de munca, inclusiv o lege privind lucrul cu masini periculoase“, a explicat Lynne.

„Statele membre care nu beneficiaza de exceptii cunosc niveluri mai ridicate in domeniul muncii nedeclarate, care este nociva atat pentru angajati cat si pentru companii. […] Anularea posibilitatii de a face exceptie la limita maxima pentru timpul de lucru ar fi o pilula amara pentru companii si pentru multi angajati care incearca sa isi majoreze veniturile in perioade economice dificile“, a mai spus europarlementarul britanic.

Directiva timpului de lucru a fost adoptata in 1993 (cand Regatul Unit a primit posibilitatea de a face exceptie de la limita de 48 de ore lucratoare pe saptamana) si modificata in 2000. Parlamentul European urmeaza sa negocieze cu Consiliul, iar votul in plen va avea loc in decembrie la Strasbourg.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.