Comisia Europeana a propus un pachet amplu de masuri in domeniul energetic care da un nou elan securitatii energetice in Europa. Planul stabileste cinci domenii in care sunt necesare mai multe masuri pentru a garanta aprovizionarea sustenabila cu energie.

„Pretul energiei a crescut in Uniunea Europeana in medie cu 15% in ultimul an. 54% din energia Europei este importata la un cost de 700 € pentru fiecare cetatean european. Trebuie sa remediem urgent aceasta problema luand masuri de crestere a eficientei energetice si reducere a dependentei de importuri. Trebuie sa investim si sa diversificam. Propunerile adoptate azi atesta fara echivoc dorinta Comisiei de a garanta o aprovizionare cu energie sigura si sustenabila si ar trebui sa ne ajute in atingerea obiectivelor cruciale 20-20-20 privind schimbarile climatice”, a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso la prezentarea pachetului de masuri din cadrul celei de-a doua revizuiri strategice a politicii energetic.

Prima prioritate identificata in cea de-a doua revizuire strategica este adoptarea si implementarea rapida a masurilor pentru atingerea obiectivelor de politica energetica pentru Europa ale Consiliului European, care vizeaza o reducere cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de sera, o pondere de 20% a surselor regenerabile in consumul final de energie si o reducere cu 20% a cererii de energie, pana in 2020.

A doua prioritate este rezolvarea problemei precaritatii in crestere a securitatii aprovizionarii cu energie a Europei. Chiar daca obiectivele de energie regenerabila vor fi atinse, este probabil ca Europa sa fie dependenta si mai mult de importuri decat in ziua de azi. UE trebuie sa isi imbunatateasca politicile actuale pentru a-si atinge obiectivul de eficienta energetica. Mai mult, trebuie intarita capacitatea UE de a raspunde la unison in caz de criza.

In noul plan de actiune al UE pentru securitate si solidaritate in domeniul energiei, Comisia identifica cinci domenii in care este necesara intensificarea eforturilor pentru a ajuta Uniunea Europeana sa beneficieze in viitor de o aprovizionare cu energie mai sigura si mai sustenabila si a preveni riscul unei crize la nivelul UE.

Proiectele de construire a infrastructurii necesare au nevoie de mai mult sprijin efectiv. UE trebuie sa utilizeze mai bine resursele interne de energie, indiferent daca este vorba despre resursele regenerabil sau cele fosile. Trebuie acordata mai multa atentie solidaritatii, inclusiv mecanismelor UE in caz de criza, stocurilor de petrol si diferitelor mecanisme de raspuns la posibile intreruperi ale aprovizionarii cu gaz.

„Uniunea Europeana s-a unit ca niciodata pana acum pentru a infrunta problemele legate de schimbarile climatice, preturile mari la energie si securitatea energetica. Dar trebuie sa facem mai mult, sa fim mai ambitiosi si sa fim si mai indrazneti pentru a evita riscul unei intreruperi a furnizarii de energie in viitor. Acest lucru se traduce prin investitii. A investi in energie, inclusiv in eficienta energetica, inseamna a da economiei noastre impulsul de care are nevoie in aceste vremuri nesigure”, a comentat Andris Piebalgs, Comisarul pentru energie.

Problema investitiilor ocupa, de asemenea,un loc important in cadrul pachetului de masuri. Retelele europene au nevoie de investitii de miliarde de euro pentru inlocuirea infrastructurii invechite si pentru a se adapta la energiile cu emisii scazute de carbon si energiile regenerabile. Sase initiative strategice au fost repertoriate drept esentiale pentru securitatea energetica a UE intr-o carte verde referitoare la retelele energetice: un plan de interconectare in regiunea Marii Baltice, un inel energetic mediteranean, interconectari de electricitate si gaze pe directia nord-sud cu Europa centrala si de sud-est, o retea electrica in largul Marii Nordului, un coridor sudic pentru gazele naturale si aprovizionari eficace cu gaz natural lichefiat (GNL) pentru Europa.