Fostul sef militar al sarbilor bosniaci, Ratko Mladici, inculpat pentru genocid, este ajutat sa se ascunda de mai putin de zece persoane, a declarat ministrul sarb pentru cooperarea cu Tribunalul Penal International (TPI), Rasim Ljajici, citat de AFP, conform NewsIn.
"Exista in prezent foarte putine persoane care il ajuta pe Mladici. Sunt mai putin de zece. Sunt oameni care stiu unde se ascunde", a declarat Lajici pentru cotidianul Politika. Ministrul fusese intrebat daca este de acord cu ministrul apararii, Dragan Sutanovaci, care declarase ca arestarea lui Radovan Karadzici, in iulie, a ingreunat capturarea lui Mladici.

Procurorul sarb pentru crime de razboi, Vladimir Vukcevici, a dat asigurari, la randul lui, ca perchezitia de luni la o fabrica de la periferia Valjevo (sud-vest), in cadrul operatiunilor pentru prinderea lui Mladici, a dat "rezultate satisfacatoare". Intrebat de Vecernje novosti, Vukcevici nu a dat alte detalii, declarand totusi ca autoritatile sarbe fac eforturi "sa intrerupa finantarea" celor cautati de TPI. Instanta de la Haga cere arestarea lui Mladici, dar si a fostului lider al sarbilor croatiei, Goran Hadzici.

Generalul Mladici este inculpat din 1995 pentru genocid, crime de razboi si crime impotriva umanitatii pentru implicarea sa in razboiul din Bosnia (1992-1995).

Procurorul TPI Serge Brammertz este asteptat luni si marti la Belgrad. El va prezenta in decembrie Natiunilor Unite un raport despre cooperarea Serbiei cu TPI. Perspectivele europene ale Serbiei depind de prinderea lui Mladici si Hadzici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.