Liderii Uniunii Europene promit sa apere ferm integritatea teritoriala a Georgiei la summitul de vineri cu Dmitri Medvedev, dar pozitia lor va fi delicata, caci ar dori ca Moscova sa le sustina pozitia la summitul de Washington dedicat crizei financiare, comenteaza AFP, conform NewsIn.
Presedintele francez Nicolas Sarkozy, a carui tara detine presedintia UE, si presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso se vor intalni cu Medvedev la Nisa, Franta, pentru doar patru ore de discutii. Europenii si rusii vor pleca apoi separat, vineri dupa-amiaza, la summitul G20, unde se va discuta despre reforma sistemului financiar international.

Iminenta summitului de la Washington face din criza financiara "subiectul numarul unu" al reuniunii UE-Rusia, potrivit ambasadorului rus la UE, Vladimir Cijov. Comisia Europeana recunoaste ca situatia financiara va fi "in centrul" discutiilor de vineri dimineata, urmand ca problema georgiana sa fie abordata la dejunul de lucru programat ulterior.

Europa intentioneaza sa faca presiuni asupra administratiei Bush sa accepte o serie de masuri de criza inainte de a se retrage, spre sfarsitul lunii ianuarie. La randul lor, rusii pledeaza, ca si europenii, pentru o reforma a organizatiilor financiare internationale si mai ales a FMI, ceea ce ar putea face din Bruxelles si Moscova aliati la summitul de la Washington. De altfel, surse de la Palatul Elysée, dar si presedintele Medvedev insusi subliniaza "convergenta" de pareri aparuta dupa un schimb de note intre Paris si Moscova.

Contextul nu este deci tocmai propice pentru ca Nicolas Sarkozy sa preseze Moscova sa isi continue retragerea militarilor din Georgia, prezenti cu miile in regiunile separatiste Abhazia si Osetia de Sud si care ocupa districtul disputat Ahalgori. Cu atat mai mult cu cat presedintele francez, spre deosebire de Polonia, Lituania, Marea Britanie si Suedia, mai critice, considera ca Moscova si-a respectat in mare angajamentele. La randul sau, Georgia acuza Rusia de "incalcare flagranta" a acordurilor de pace, iar presedintele Mihail Saakasvili urma sa prezinte joi la Elysée acest punct de vedere.

Sarkozy si-a presat totusi partenerii din UE sa relanseze negocierile cu Moscova pentru un acord de parteneriat consolidat, suspendate din 1 septembrie din cauza conflictului georgian. Negocierile ar putea fi reluate la nivel de experti la sfarsitul lunii noiembrie, potrivit Comisiei, dar data exacta va fi fixata la summitul de vineri.

Pentru a-si convinge partenerii, Franta a promis ca relatiile cu Rusia nu vor reveni la "business as usual" si ca vor presa Moscova sa "se implice constructiv" in discutiile lansate in 15 noiembrie la Geneva consacrate situatiei din Caucaz. Franta a promis de asemenea ca va insista pentru ca observatorii internationali, ai UE si OSCE, sa aiba acces la regiunile separatiste, desi Cijov afirma ca tara sa nu va face "nicio concesie" in ceea ce priveste Georgia.

Daca Medvedev vrea sa rediscute cu europenii ideea sa de "pact de securitate" de la Vladivostok la Vancouver, Sarkozy il va intreba despre amenintarea sa recenta de a desfasura rachete in Kaliningrad, in cazul in care americanii ar insista sa instaleze un scut antiracheta in Polonia si Cehia.

O problema recurenta in relatiile UE-Rusia si care va fi abordata probabil la summit este cea a energiei, adauga Reuters. Europa isi primeste un sfert din necesarul de gaz din Rusia si se teme pentru securitatea aprovizionarilor sale, a carei fragilitate a fost pusa in evidenta de conflictul georgian. Temerile sunt cu atat mai mari, cu cat miercuri premierul rus Vladimir Putin a amenintat miercuri ca Moscova ar putea renunta la proiectul Nord Stream, daca partenerii europeni vor continua sa il tot amane, construind in loc terminaluri de gaz lichefiat. Nord Stream, care ar trebui sa lege Rusia si Germania pe sub Marea Baltica, a starnit obiectiilor Poloniei, Estoniei si Lituaniei, nemultumite ca sunt excluse.

Comisarul european pentru energie Andris Piebalgs a declarat recent ca evenimentele de vara aceasta din Georgia au dovedit ca atat Nord Stream cat si Nabucco, proiect european de la Marea Caspica spre sud-estul continentului, sunt necesare. Rusia are un proiect concurent pentru Nabucco, South Strea, construit in cooperare cu Italia.

Summitul se anunta deci tensionat, o dovada in plus a "stagnarii nervoase" care caracterizeaza relatiile UE-Rusia de doi ani, a comentat un oficial european. Atmosfera nu s-a schimbat, in pofida optimismului de la precedentul summit UE-Rusia din iunie, in Siberia, primul pentru Medvedev. Europenii credeau atunci intr-un dialog mai usor cu Moscova.

Rusia este ultima tara cu care UE are doua summituri pe an, iar europenii ar vrea sa renunte la unul. Insa decizia nu va fi luata la Nisa, pentru ca ar fi interpretata drept un nou "semn de racire a relatiilor, pe care nimeni nu vrea sa-l dea" in prezent, potrivit Comisiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.