"Este adevarat ca interventia lui Sarkozy a fost formidabila in momentul in care tancurile ruse erau pe punctul de a se apropia de capitala georgiana", a declarat Saakasvili, exprimandu-se in franceza, la postul de radio France-Inter. El a facut aluzie la misiunea de mediere desfasurata de Sarkozy la Moscova si Tbilisi in luna august, care a permis incheierea unui acord pentru incetarea focului.

"Dar trebuie sa aperi intotdeauna principiile", a declarat el, dupa ce a presedintele francez s-a pronuntat in favoarea unei reluari a negocierilor UE-Rusia pentru un parteneriat consolidat. Cei 27 au decis suspendarea acestor discutii in septembrie, pentru a constrange Rusia si sa isi retraga trupele din Georgia.

"Realitatea este ca soldatii rusi sunt pe teritoriul nostru, ocupa peste 22% din teritoriul Georgiei; Rusia a anuntat ca va ramane acolo, a recunoscut independenta acestor entitati (Osetia de Sud si Abhazia - n.red.)", a adaugat presedintele georgian.

"Exista elemente de realpolitik foarte prezente in lumea de astazi, deoarece, in contextul crizei economice mondiale, oamenii se gandesc la propriile lor probleme, este adevarat ca este un moment ideal pentru ca rusii sa poata face astfel de lucruri", a spus el.

Spre deosebire de liderii polonez, lituanian, britanic si suedez, mult mai critici, presedintele francez considera ca Rusia si-a respectat, in ansamblu, angajamentele din Georgia. Pe de alta parte, Guvernul de la Tbilisi denunta o "incalcare flagranta" a acordului pentru incetarea focului din partea Moscovei.