Un fals New York Times, cu data 4 iulie 2009, a fost distribuit gratuit miercuri la New York, printre titluri figurand "Razboiul din Irak s-a terminat", "Bush a fost inculpat pentru inalta tradare", relateaza AFP.

Publicat de mai multe asociatii antirazboi, pentru drepturile omului, protectia mediului sau dreptate economica, cotidianul de 14 pagini, replica exacta a adevaratului ziar, are trecuta data Zilei nationale de anul viitor. Pe prima pagina, o fotografie cu elicoptere care transporta trupe si echipamente ilustreaza "retragerea" militarilor americani desfasurati in Irak.

In "primul interviu acordat dupa inculparea pentru inalta tradare", fostul presedinte american George W. Bush "declara" in emisiunea televizata "60 minutes" ca s-a inselat in privinta Irakului. "A merge acolo a fost o mare greseala", a "recunoscut" Bush, anuntand ca el insusi "va pleca in cautarea lui Osama ben Laden", liderul retelei al-Qiada. "Am 500.000 de dolari la mine si ii voi folosi pentru a plati recompense", a adaugat el.

Publicitatea facuta in falsul cotidian foloseste fotografii existente deja in presa americana, insa ale caror texte au fost schimbate. Astfel, compania pentru comertul cu diamante De Beers anunta ca "achizitionarea unui diamant va ajuta la fabricarea si intretinerea unei proteze pentru un african a carui mana a fost amputata in urma unuia dintre violentele conflicte pentru controlul comertului cu diamante".

"Voluntarii care au publicat acest ziar au visat in ultimii opt ani la o lume mai buna pentru ei, pentru prietenii si pentru urmasii lor", scrie echipa editoriala. "Acum, aceasta lume, desi este inca foarte departe, este in sfarsit posibila, insa doar daca milioanele de americani cer si forteaza guvernul sa isi faca datoria".


New York Times Special Edition Video News Release - Nov. 12, 2008 from H Schweppes on Vimeo.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.