Sistemul de sanatate american este cel mai scump si cel mai putin sigur pentru persoanele care sufera de boli cronice si care, in numar mare, amana sa se trateze din cauza costurilor, afirma un studiu american, citat de AFP.

Studiul, finantat de fundatia privata de promovare a sanatatii Commonwealth Fund a comparat sistemele medicale a opt tari industrializate. In cadrul studiului, au fost chestionati 7.500 de pacienti suferind de boli cronice precum diabet sau hipertensiune din Australia, Canada, Franta, Germania, Olanda, Noua Zeelanda, Marea Britanie si Statele Unite.

Peste jumatate dintre pacientii americani chestionati (54%) au marturisit ca nu se tratateaza, amana tratamentul sau nu isi cumpara medicamentele prescrise pentru ca nu-si permit. Chiar printre bolnavii care au asigurare medicala, doi americani din cinci (43%) au amanat tratamentul din cauza pretului.

Dintre cei care nu au asigurare, 82% au amanat tratamentul si cumpararea medicamentelor din lipsa de bani. In celelalte tari, numarul bolnavilor care amana sa se trateze este mai mic: 36% in Australia, 23% in Franta, 7% in Olanda.

Circa 41% dintre bolnavii americani au cheltuit peste 1.000 de dolari in 2007 pentru a-si ingriji sanatatea, in timp ce doar 4% au facut-o in Marea Britanie si 8% in Marea Britanie, cea mai mare parte a costurilor fiind acoperite de asigurare.

Pe de alta parte, 34% dintre pacientii americani au fost afectati de erori medicale sau proasta organizare a sistemului (repetarea inutila a testelor, acces cu intarziere la dosarul medical etc). Acest tip de probleme se intalneste doar la 18% dintre pacienti in Franta si 17% in Olanda. Erori medicale au fost semnalate de 29% dintre pacienti in Australia si Canada, 25% in Noua Zeelanda, 20% in Marea Britanie si 19% in Germania.

"Studiul evidentiaza probleme majore ale sistemului nostru de sanatate si nevoia de a face schimbari radicale", a comentat Cathy Schoen, vicepresedinta Commonwealth Fund. "Pacientii ne dau informatii despre ineficienta, insecuritatea si adesea gafele sistemului nostru medical", adauga el.

Pe langa problema costurilor, studiul subliniaza ca in Statele Unite, accesul la ingrijiri este mai lent si mai dificil decat in Canada. Doar un pacient din patru reuseste sa obtina o consultatie in ziua in care o solicita, fata de 60% in Olanda si 48% in Marea Britanie.

"Statele Unite nu se confrunta doar cu o criza economica, ci si cu o criza a sistemului de sanatate", a declarat presedinta Commonwealth fund, Karen Davis. "Statele Unite depasesc toate celelalte tari in privinta costului, nu se mai poate fara o reforma", a adaugat ea. Sistemul de sanatate american costa 7.000 de dolari anual pe cap de locuitor (in 2006), fata de mai putin de 3.500 de dolari in celelalte tari studiate.

Presedintele american ales Barack Obama intentioneaza sa reformeze sistemul american de sanatate, plan care ar putea costa guvernul federal 75 de miliarde de dolari, insa ar oferi asigurare medicala pentru 95% dintre americani, potrivit unui raport PriceWaterhouse Coopers citat de Reuters. In conditiile in care planul va extinde asigurarea de sanatate la doua treimi dintre cele 47 de milioane de persoane, care in prezent nu dispun de ea, reforma ar putea intensifica unele probleme, cum ar fi lipsa de medici generalisti, a fondurilor pentru analize.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.