Premierul rus vine la summitul CSI de la Chisinau cu „planuri marete“ pentru Transnistria. Criza transnistreana va fi principalul subiect de discutii la intalnirea de maine a presedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin, cu premierul Vladimir Putin.
Sefii de guvern ai tarilor membre CSI sunt asteptati vineri la Chisinau. Tot atunci va avea loc si vizita de lucru a premierului Vladimir Putin in capitala moldoveana.

Este pentru prima data in ultimii cinci ani cand un oficial rus de rang atat de inalt vine in Republica Moldova. Cotidianul „Nezavisimaia Gazeta“ reaminteste ca, in 2003, dupa ce aflase ca Vladimir Voronin nu va semna planul Kozak de reglementare a conflictului transnistrean, propus de Rusia si acceptat initial de regimul de la Chisinau, Vladimir Putin, pe atunci aflat la „carma“ Kremlinului, si-a anulat vizita in Republica Moldova.
Krelinul, in cautarea unui model

Cu o zi inainte de sosirea sefului guvernului de la Moscova, oficialii de la Chisinau sunt convinsi ca, mutandu-se de la Kremlin la Casa Alba - sediul guvernului rus -, Putin nu a uitat de „memorandumul Kozak“.

Statutul Transnistriei vafi, de altfel, principalul subiect al intalnirii Voronin - Putin. Prezenta premierului rus la Chisinau vine in contextul in care Moscova isi face din ce in ce mai simtita prezenta in discutiile legate de Transnistria.

Pentru a arata Occidentului ca poate rezolva conflictele inghetate si pe cale pasnica, dupa conflictul din Georgia, Kremlinul a incercat - fara succes deocamdata - sa-i aduca la aceeasi masa pe presedintele Vladimir Voronin si pe liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov.

Cei doi ar fi urmat sa se intalneasca in septembrie sau octombrie pentru a discuta despre semnarea unei declaratii comune cu privire la solutionarea conflictului transnistrean, cu respectarea integritatii teritoriale a Republicii Moldova.

Documentul ar urma sa fie semnat de Voronin si Smirnov la Kremlin, in prezenta presedintelui Dmitri Medvedev, inainte de reuniunea ministrilor de Externe ai NATO din decembrie, unde se asteapta discutii despre conflictul din Georgia.

Dupa doua luni de tergiversari, Smirnov s-a declarat gata sa se intalneasca cu Voronin, cu conditia ca la aceasta intrevedere sa fie prezenti cat mai multi ziaristi.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.