Supravietuitorii accidentului de pe submarinul nuclear rus au povestit marti, la trei zile dupa catastrofa de pe Nerpa, ca in timp ce o parte din echipaj dormea, gazul freon s-a raspandit foarte repede, luandu-i prin surprindere pe marinari, relateaza AFP

Douazeci de persoane au murit sambata la bordul submarinului nuclear rus Nerpa, dupa ce au inhalat gazul emis de declansarea sistemului antiincendiu. A fost cel mai grav accident de acest tip, dupa catrastrofa de pe Kursk, din 2000, care a provocat moartea a 118 persoane.

"Ma odihneam dupa ce fusesem de garda. Dintr-o data, freonul a inceput sa coboare de deasupra. Era ca un drog. Mi-am pierdut cunostinta", a marturisit, pentru cotidianul Komsomolskaïa Pravda,Viktor Rifk, aflat intr-un spital din apropiere de Vladivostok, baza a marinei rusa aflata pe coasta Oceanului Pacific.

"Cand gazul lichid a cazut la propriu deasupra noastra, am auzit o alarma si am tipat: puneti-va mastile de gaze!", a povestit aceluiasi ziar un alt inginer, Serghei Ansakov.

"Unii au fost loviti din plin de freon si au murit imediat. Altii erau dezorientati si nu au reusit sa-si puna mastile de gaze", a adaugat el.

Circumstantele in care s-a declansat sistemul antiincendiu raman necunoscute. Niciun incendiu nu a fost constatat la bordul submarinului, potrivit purtatorului de cuvant al marinei ruse, capitanul de vas Igor Digalo. "Nu se pune problema unui incendiu", a declarat el, citat de agentia Interfax.

"Am avut noroc", a declarat subofiterul Denis Kosevarov, citat de cotidianul Izvestia. "Imediat s-a facut zi. Ar fi fost mai multi morti in timpul noptii. Apoi freonul s-a raspandit numai in doua compartimente si nu in toate cele sase. Este infricosator cand te gandesti ce s-ar fi putut intampla", a adaugat Kosevarov.

"De ce au fost atat de multi morti? Pentru ca unii dormeau si nu s-au trezit suficient de repede, cum a fost cazul chimistei noastre, Sasa Prudnikov, care dormea", continua Kosevarov.

Un alt ofiter, Alexei Sanin, a povestit pentru cotidianul popular Tvoi Den ca peste 200 de persoane se aflau la bord, in contextul in care suprafata locuibila a submarinului este prevazuta pentru 80 de persoane.

"Trebuia chiar sa facem cu schimbul ca sa dormim. Se aflau cu mine 24 de persoane, iar trei dintre ele au murit. Totul s-a intamplat la ora 18.05 (ora locala - n.red.). Sistemul antiincendiu a inceput brusc sa functioneze, asemenea unui jet puternic de apa", a povestit Sanin.

"Am daramat usile dormitoarelor si i-am scos pe baieti. Este de ajuns sa respiri freon de doua ori si s-a terminat. Unii au murit in drum spre port", a adaugat el.

Nerpa, care efectua teste, avea la bord peste 120 de ingineri si muncitori de pe santiere navale, slab pregatiti pentru riscul unor avarii, considera expertii rusi.

"Am iesit de trei ori cu acest submarin", a declarat Sanin. "Au fost probleme, dar le-am identificat si ne-am reintors in port. Accidentul s-a produs in timpul celei de-a treia iesiri", a povestit Sanin.

La Vladivostok, port atasat al Flotei ruse din Oceanul Pacific, marti a fost zi de doliu, drapelele cladirilor publice fiind arborate in berna. Funeraliile a 12 victime vor avea loc miercuri in localitatea lor natala, Komsomolsk-pe-Amur, in Extremul Orient rus.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.