Desi Obama nu va merge la summitul care va pune bazele unei reforme a sistemului financiar international, rezultatele G20 ar trebuie sa il intereseze. "Alegerile care sunt facute in prezent (si in timpul administratiei lui Obama - n.red.) vor avea consecinte pentru o lunga perioada de timp", scrie cotidianul american New York Times.

Ralph Bryant, expert la centrul de cercetare Brookings Institution, considera ca pozitia de retragere a presedintelui american ales denota prudenta. "Imi imaginez ca simte ca nu a fost implicat in pregatirea summitului si ca, probabil, nu a avut ocazia de a se gandi la detaliile discutiilor", a declarat Bryant pentru AFP.

In general, consilierii lui Obama evita sa fie prea des asociati cu mostenirea lasata de administratia Bush, inclusiv cu planul in valoare de 700 de miliarde de dolari pentru salvarea sectorului financiar, votat in luna octombrie.

In lipsa lui Obama si a consilierilor sai, la summit ar putea fi luate putine decizii, chiar daca liderii mondiali intentioneaza sa actioneze rapid.

"Mi-e teama ca trebuie sa ne asteptam la putin de la acest summit si sunt chiar ingrijorat, pentru ca daca rezultatul este slab, pietele risca sa fie deceptionate", considera Bryant. In acest caz, adevaratele decizii privind reformarea sistemului financiar vor trebui amanate pana la venirea la Casa Alba a administratiei Obama, la 20 ianuarie 2009. Echipa este asteaptata sa adopte o mai mare pozitie multilaterala in cadrul reformarii sistemului financiar mondial.

Noul presedinte va trebui sa ia pozitie si in legatura cu oportunitatea unei reglementari mai stricte la nivel international. In acest context, Fondul Monetar International (FMI) si-ar putea lua angajamentul de a regandi reglementarea financiara mondiala, intrucat mandatul sau ii permite.

"Exista un elan pentru o supervizare mai intensa si o reglementare mai stricta, dar nu se vor lua decizii imediat", a dat asigurari Bryant. Potrivit expertului, in perioada de tranzitie, nici administratia lui Bush, nici echipa lui Obama nu vor lua decizii in acest dosar.

Desi nu a dat inca indicii privind pozitia sa fata de economia mondiala, Obama si-a definit clar prioritatile pe scena interna: "Avem nevoie de un plan de relansare cat mai repede posibil", a declarat presedintele ales vineri, in timpul primei sale conferinte de presa in aceasta calitate.

Barack Obama si democratii din Congres, care si-au consolidat majoritatea in urma alegerilor, propun votarea unui nou plan de relansare a economiei, chiar inainte de investirea in functie a noului Congres, in ianuarie 2009.