Un angajat al unei organizatii umanitare americane si soferul sau pakistanez au fost omorati miercuri intr-o ambuscada, in timp ce se deplasau cu masina prin Peshawar, in nord-vestul Pakistanului, a anuntat ambasada americana, citata de AFP.

"Confirm ca un american si soferul sau au fost omorati in atac", a anuntat Wes Robertson, purtatorul de cuvant al reprezentantei diplomatice americane la Islamabad.

Acest atac a avut loc in apropierea centrului orasului, care se afla in vecinatatea zonelor tribale din nord-vest, unde armata pakistaneza si fortele americane bazate in Afganistan lupta impotriva talibanilor apropiati gruparii Al-Qaida, in special prin rachetele lansate aproape zilnic.

Politia a anuntat ca a avut loc un atac impotriva a doi barbati, dintre care un strain, care au fost omorati intr-o ambuscada in timp ce masina lor trecea prin cartierul din apropierea unei universitati.

Purtatorul de cuvant american nu a dezvaluit numele organizatiei umanitare unde lucrau cele doua victime. Un oficial al securitatii din Peshawar a dat asigurari ca americanul era seful Programului de Dezvoltare FATA (FDP) finantat de Statele Unite, care se ocupa cu dezvoltarea zonelor tribale. "Se indrepta catre biroul sau, in zona universitatii, si acolo a avut loc atacul", a explicat oficialul american sub protectia anonimatului.

Numele victimei nu a fost inca dezvaluit.

Acest atac intervine in contextul unei serii fara precedent de atentate, majoritatea sinucigase, comise de talibanii pakistanezi apropiati organizatiei al-Qaida si care au provocat moartea a peste 1.300 de persoane in toata tara, in ultimele 16 luni. Al-Qaida si aliatii sai pakistanezi au declarat "razboi sfant" Islamabadului, din cauza sprijinului acordat de Pakistan Statelor Unite in "razboiul impotriva terorismului", lansat de Washington dupa atentatele din 11septembrie 2001.

Atacurile au fost indreptate o lunga perioada de timp asupra fortelor de securitate pakistaneze, dar vizeaza in prezent in special straini, dupa atentatul sinucigas de la hotelul Marriot din Islamabad, din 20 septembrie, care s-a soldat cu 60 de morti.

Atacul impotriva FDP intervine la mai putin de trei luni de la o ambuscada similara in acelasi cartier, care viza masina lui Lynne Tracy, un oficial de la Consulatul american din Peshawar. Accidentul nu s-a soldat insa cu victime, pentru ca vehiculul era blindat.

Peshawar se afla in apropiere de frontiera cu Afganistanul, unde talibanii afgani au fost inlaturati de la putere la sfarsitul anului 2001 de catre o coalitie condusa de americani. De atunci, insurectia talibanilor in Afganistan s-a intensificat si cele aproximativ 70.000 de militari ai fortelor internationale prezenti in zona, dintre care majoritatea sunt americani, reprezinta tinte cotidiene ale atacurilor insurgentilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.