Presedintele american George W. Bush, al carui mandat va expira in 20 ianuarie, intentioneaza sa se intoarca in Texas cand va parasi Casa Alba, unde ar putea scrie o carte despre deciziile pe care a trebuit sa le ia intre 2000 si 2008, a declarat el intr-un interviu acordat CNN, preluat de NewsIn.

"Fara nicio indoiala ma duc direct acasa. Mi-e dor de Texas, iubesc Texasul, am multi prieteni in Texas", a afirmat el, adaugand ca nu are prea multe planuri. "Probabil ca ma voi intoarce si voi trage adanc aer in piept", a spus el.

Presedintele in exercitiu a anuntat ca se gandeste la ce ar vrea sa contina, in linii mari, cartea sa. "Vreau ca oamenii sa stie cum a fost sa iau o parte dintre deciziile pe care a trebuit sa le iau", a explicat el. "Cu alte cuvinte cum a fost acel moment? Si am avut o presedintie in cursul careia a trebuit sa iau niste decizii dificile si vreau ca oamenii sa afle adevarul despre cum este este sa stai in Biroul Oval", a adaugat Bush.

Predecesorul lui George W. Bush, Bill Clinton participa in prezent la conferinte internationale si si-a sustinut sotia in cariera sa politica. In anul 2004, el a publicat o autobiografie, "My Life", iar in septembrie 2007 a publicat "Giving: How Each of Us Can Change the World", o carte despre activismul cetatetenesc si despre rolul organizatiilor caritabile in lumea moderna.

Aceste activitati s-au dovedit foarte profitabile, astfel incat, impreuna cu sotia sa, senatoarea de New York Hillary Clinton, fostul presedinte a castigat peste 109 milioane de dolari in perioada 2000 - 2007. Autobiografiile lansate de cei doi soti au le-au adus un venit de peste 40 de milioane de dolari, iar discursurile sustinute de Bill Clinton in lume au adus alti 52 de milioane de dolari. Salariul senatoarei de New York a depasit un milion de dolari din 2001, iar pensia fostului presedinte a depasit 1,2 milioane de dolari.

Facand un bilant al presedintiei sale in interviul acordat postului american de televiziune, Bush si-a exprimat regretul si pentru anumite declaratii sau gesturi din timpul celor doua mandate. Una dintre ele a fost de a cere capturarea lui Osama ben Laden "mort sau viu". Un alt moment pe care il regreta este cand a aparut in public langa un banner cu textul "misiune indeplinita", in 1 mai 2003, la 40 de zile de la inceputul razboiului in Irak. Cinci ani mai tarziu, conflictul este departe de a fi considerat incheiat. "Regret ca banderola aceea a fost acolo", a spus el.

"Unii au inteles din asta ca Bush crede ca razboiul din Irak s-a incheiat, dar nu la asta ma gandeam eu. Bannerul a transmis un mesaj gresit", a explicat el. Imaginile respective au devenit emblematice pentru greselile de judecata comise in cadrul conflictului din Irak.

Tot luni, cu ocazia Zilei Veteranilor, el a spus ca ca lucrul de care ii va fi dor cel mai mult dupa plecarea de la Casa Alba, in 20 ianuarie, va fi functia de comandant al armatei.

Bush spune insa ca are si numeroase motive de mandrie. El a repetat si ca victoria lui Obama, primul presedinte american de culoare, este un "moment istoric" pentru tara si i-a urat succes celui care ii va lua locul la Casa Alba.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.