Procurorii se pregatesc sa-l acuze pe John Demjanjuk pentru crimele sale din lagarul Sobibor in ceea ce ar putea fi ultimul proces din Germania al unui soldat nazist.
Procurorii spun ca pot in sfarsit sa declanseze o noua procedura legala impotriva lui John Demjanjuk, acum in varsta de 88 de ani. Autoritatile germane declara ca au dovezi ca Demjanjuk a fost gardian in lagarul de exterminare nazist de la Sobibor, in Polonia, si a condus el insusi zeci de mii de evrei catre camerele de gazare in 1943.

“Am reusit sa obtinem cateva sute de documente si am gasit si un numar de martori care au vorbit despre Demjanjuk
”, a declarat pentru Reuters Kurt Schrimm, anchetatorul-sef al oficiului procuraturii germane care vaneaza criminali de razboi nazisti.

“Pentru prima data am gasit pana si liste cu numele oamenilor pe care Demjanjuk i-a dus in camerele de gazare. Nu avem nici o indoiala ca este responsabil pentru moartea a mai mult de 29.000 de evrei”, a adaugat Schrimm.

Kurt Schrimm a inaintat in acest sens un dosar Parchetului din München, unde a fost ultimul domiciliu in Germania al lui Demjanjuk, insotit de propunerea sa-i fie ceruta extradarea din Statele Unite, unde fostul gardian locuieste in prezent. Justitia germana are jurisdictie in cazul Demjanjuk pentru ca 1.900 dintre victime erau evrei germani.

Demjanjuk a mai fost judecat odata, in Israel, in 1988, si 5 martori l-au identificat ca fiind celebrul “Ivan cel Groaznic”, cel mai sadic dintre gardienii lagarului de la Treblinka. Martorii au sustinut ca Demjanjuk ar fi taiat sanii unei detinute cu baioneta sa si ca l-ar fi fortat pe un prizonier sa violeze o fetita de 12 ani. Demjanjuk a fost condamnat la moarte, dar a fost eliberat de Curtea Suprema a Israelului in 1993, in urma descoperirii unor probe care au pus la indoiala ca acesta ar fi fost ,,Ivan cel Groaznic’’.

Procurorii incearca acum sa demonstreze ca ucraineanul a lucrat, din martie pana in septembrie 1943, in lagarul de la Sobibor din sud-estul Poloniei, unde peste 200.000 de evrei au fost omorati. Anchetatorii spun ca 29.000 de evrei, multi dintre ei femei si copii, au fost omorati in timpul cat Demjanjuk a fost la Sobibor.

Kurt Schrimm a precizat ca investigatiile privind rolul lui Demjanjuk in crimele de la Sobibor nu au legatura cu acuzatiile aduse in trecut de instanta israeliana. “Spre deosebire de alte lagare de concentrare, ca Auschwitz, care erau si lagare de munca, Sobibor a fost gandit special pentru scopul exterminarii”, a spus Schrimm, citat de ziarul german ,,The Local’’. “Astfel, gardienii se pot scuza spunand ca nu stiau ce se intampla”, a mai precizat acesta.

Nascut in Ucraina, sub numele Ivan Demjanjuk, acesta locuieste in prezent in statul american Ohio si este pe lista celor mai cautati 10 criminali de razboi a Centrului Simon Wiesenthal. Demjanjuk neaga ca ar fi fost implicat in crimele naziste. El sustine ca a luptat in armata sovietica si ca a fost capturat de germani in 1942. A emigrat in Statele Unite in 1950 si a lucrat in industria de automobile. SUA i-au retras cetatenia inainte de a-l extrada catre Israel, in 1986. Dupa ce a fost eliberat, Demjanjuk s-a intors in Statele Unite si a reprimit cetatenia in 1998, pentru ca Departamenul american de Justitie sa i-o retraga din nou, in 1999, motivand ca acesta a ascuns la sosirea sa in SUA ca a fost gardian la alte trei lagare de concentrare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.