Criza economica mondiala nu va avea consecinte asupra mafiei italiene, a carei cifra de afaceri a depasit-o in 2008 pe cea a tuturor companiilor italiene, potrivit unui raport publicat marti de asociatia italiana a intreprinzatorilor, Confesercenti, citata de NewsIn

Mafia reprezinta "un holding mare, a carui cifra de afaceri atinge 130 de miliarde de euro, iar profitul sau ajunge la 70 de miliarde de euro", potrivit raportului Confesercenti, asociatie din care fac parte aproximativ 270.000 de intreprinzatori, comercianti specializati in turism si servicii.

"Spre deosebire de alte intreprinderi, mafia nu are de suferit din cauza crizei economice si financiare internationale", subliniaza Confesercenti.

"Criza face mafia si mai periculoasa", a declarat presedintele asociatiei, Marco Venturi, cu ocazia prezentarii raportului, avertizand asupra faptului ca "mafia risca sa profite de slabiciunile (intreprinderilor - n.red.) si de incertitudinile economiei, pentru a-si consolida pozitiile".

"Marea capacitate financiara de care dispune ii permite sa intre pe noi sectoare de piata, sa profite de criza de lichiditati, sa faca achizitii imobiliare si de intreprinderi", continua raportul.

Principalele surse de venit al mafiei sunt traficul de droguri (59 de miliarde de euro), extorcari (noua miliarde de euro) si camata (12,6 miliarde de euro), urmate de traficul de arme (5,8 miliarde de euro), contrabanda (1,2 miliarde de euro) si prostitutia (sase miliarde de euro).

Aproximativ 180.000 de comercianti au fost nevoiti sa accepte imprumuturi cu dobanda de camata din partea clanurilor mafiote, in 2008.

Potrivit raportului, mafia este prezenta in special in sectorul constructiilor imobiliare, unde investeste 37,5% din veniturile sale, in comertul en-detail.

Mafia este divizata in patru mari holding-uri: mafia siciliana (Cosa Nostra), cea napolitana (Camorra), mafia calabreza ('Ndrangheta) si cea din Puglia (Sacra Corona Unita). La randul lor, "acestea sunt divizate in grupuri mici si mijlocii, autonome unele de altele, dar avand aceeasi organizare puternic ierarhizata", precizeaza raportul.

In luna septembrie 2007, organizatia patronilor italieni, Confindustria, a facut un pas decisiv in lupta impotriva mafiei, anuntand excluderea membrilor sai care accepta sa plateasca impozitul mafiei, numit "pizzo".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.