Kievul si Tiraspolul vor sa lase Bucurestii in afara formatului de negocieri * Maine, in exclusivitate pentru ZIUA, ambasadorul Statelor Unite la OSCE, Stephan Minikes, ne vorbeste pe larg despre provocarile regiunii

Rusia nu crede ca este necesar sa se adauge si alte parti la formatul actual de negociere in privinta Transnistriei, a declarat ambasadorul itinerant al Rusiei, Valeri Nesteruskin, citat de RIA Novosti, preluata de Agentia "Rusia la zi". Diplomatul rus a facut aceasta declaratie dupa finalizarea negocierilor cvadri-partite privind conflictul transnistrean care au avut loc marti in Ucraina, referindu-se la propunerile Ucrainei de implicare a Statelor Unite si a Uniunii Europene in negocierile pentru Transnistria. Romania, din nou lasata pe-afara, de data aceasta de chiar Ucraina "democratica".

Declaratiile reprezentantului Moscovei au fost formulate imediat dupa ce trimisul special al separatistilor transnistreni, ministrul Valeri Litkai, a acceptat planul ucrainean care prevede implicarea SUA si UE in regiune. "Ar fi benefic ca SUA si UE sa se implice in discutii, cu ideile lor foarte interesante care merita cea mai mare atentie - de exemplu, monitorizarea Transnistriei", a declarat reprezentantul separatistilor de la Tiraspol.

De asemenea, ministrul moldovean al Reintegrarii, Vasile Sova, a aprobat planul ucrainean privind Transnistria, considerand ca reformele democratice in regiune vor veni ca o conditie esentiala a rezolvarii problemei transnistrene.

SUA si UE nu au raspuns

Desi pozitia Kievului, Chisinaului si Tiraspolului sugereaza ca planul Ucrainei pentru Transnistria are sanse sa incheie acest conflict tocmai prin implicarea SUA si UE, analistii politici occidentali nu sunt de aceeasi parere, din cauza celorlalte propuneri continute de acest plan. Astfel, politologul american Vladimir Socor mentioneaza, pentru Jamestown Foundation: "Un punct crucial este acela ca (planul Ucrainei, n.red.) are in vedere realizarea de alegeri rapide pentru Sovietul Suprem Transnistrean, scrutin care va recunoaste viitorul regim drept legitim".

De asemenea, Vladimir Socor mentioneaza: "Intr-un mare pas inapoi, planul lui Porosenko (oficialul ucrainean care a prezentat planul Kievului, n.red.) adopta conceptul din 1997 al lui Evgheni Primakov, care imputernicea Rusia si Ucraina ca "garanti" ai aranjamentelor constitutionale ale Moldovei post-reglementarea conflictului si ca arbitri ai disputelor Chisinau-Tiraspol. Aceasta parte a planului lui Porosenko reprezinta in aparenta contributia celor ramasi de pe vremea lui Kucima. Acesti oficiali au sprijinit tot timpul politica Rusiei fata de Transnistria, care are in vedere pastrarea Moldovei intr-o conditie disfunctionala", avertizeaza Vladimir Socor. SUA si UE nu au raspuns pana acum propunerilor Ucrainei.

Fumigena "Alegeri in Transnistria"

Analistul Fundatiei Jamestown explica si dezavantejele realizarii unor asa-numite "alegeri libere in Transnistria", dupa cum prevede planul ucrainean: "Aceasta initiativa nu ar avea ca efect decat realegerea si legitimarea acelorasi structuri de putere din Transnistria. Populatia regiunii nu a experimentat altceva in afara de alegeri plebiscitare si referendumuri in stil sovietic. Nu exista partide politice, organizatii neguvernamentale independente si nici media libere in Transnistria. Populatia este deconectata de la sursele de informare internationale si moldovenesti si are acces doar la televiziunea rusa. Aparatul de securitate condus de rusi al Transnistriei controleaza toate aspectele vietii sociale. "Alegerile"in astfel de conditii ar fi un exercitiu mecanic cu scopul de a sanctifica autoritatile instalate de Moscova", conchide Vladimir Socor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.