Vicepresedintele Comisiei Europene, responsabil cu afaceri administrative, audit si combaterea fraudei, Siim Kalas, aflat intr-o scurta vizita la Sofia, a avertizat in cadrul unei conferinte de presa ca Bulgaria nu trebuie sa relaxeze ritmul eforturilor in vederea aderarii la Uniunea Europeana, prevazuta pentru ianuarie 2007, referindu-se in mod special la lupta impotriva coruptiei, in caz contrar aderarea putand fi intarziata cu un an: "In situatia in care Comisia va estima ca nivelul coruptiei continua sa fie ridicat in Bulgaria, exista riscul unor consecinte grave pentru aderarea tarii la UE", a declarat oficialul european. Kalas a solicitat autoritatilor bulgare sa fie in mod special "vigilente in ce priveste depistarea crimelor financiare, a fraudei si coruptiei".

Oficialul european a recunoscut ca Bulgaria a depus o munca enorma pentru a ajusta legislatia si are toate sansele sa fie pregatita pentru aderare, dar ultima etapa "trebuie luata foarte in serios" intrucat protectia intereselor financiare, lupta contra fraudei si a coruptiei "sunt foarte importante si delicate in UE".

Bulgaria si Romania spera sa adere la UE in 2007, dar Bruxellesul ar putea decide amanarea cu un an in cazul in care cele doua state nu reusesc sa faca progrese suficiente in ce priveste reformele si in special in lupta contra coruptiei, foarte raspandita in ambele tari. Bulgaria si Romania au semnat Tratatul de aderare cu UE la 25 aprilie, intrarea lor in Uniune urmand a avea loc la 1 ianuarie 2007, dar mai trebuie indeplinite o serie de angajamente de reforma, in caz contrar autoritatile europene putand invoca clauza de salvagardare inclusa in tratat, amanand aderarea cu un an.

Ministrul bulgar al afacerilor europene, Meglena Kuneva, avertiza ca tara sa ar putea pierde 800 milioane de euro daca intrarea in UE este amanata cu un an si, cu cat sta Bulgaria mai mult in afara Uniunii, cu atat mai mare va fi diferenta dintre ea si statele membre.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.