Franta a comemorat marti 90 de ani de la armistitiul Primului Razboi Mondial in prezenta mai multor personalitati, printre care presedintele francez Nicolas Sarkozy, printul Charles al Marii Britanii si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, relateaza NewsIn.

"Cladirea Europei, Declaratia Universala a Drepturilor Omului, Organizatia Natiunilor Unite" sunt "cele mai frumoase traduceri" ale "evolutiei constiintei" dupa ororile inregistrate intre anii 1914-1918 si 1939-1940, a afirmat Sarkozy, a carui tara detine in prezent presedintia UE.

Pentru celebrarea armistitiului din 11 noiembrie, presedintele francez a ales fortareata din Douaumont, loc important in batalia de la Verdun din 1916.

Printul Charles si sotia sa, Camilla, care au cinat cu o zi inainte la Palatul Elysée, au fost prezenti la ceremonie, alaturi de marele duce Henri si ducesa Maria Teresa de Luxemburg, de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si de presedintele german al Parlamentului European, Hans-Gert Poettering.

Germania a fost reprezentata de Peter Müller, noul presedinte al Bundesrat (Camera superioara din Parlamentul german), in contextul in care cancelarul Angela Merkel se afla la Varsovia, unde se celebreaza implinirea a 90 de ani de la obtinerea independentei de catre Polonia.

In discursul sau, Sarkozy a evocat o imagine simbolica a reconcilierii franco-germane, reprezentata de François Mitterrand si Helmut Kohl la data de 22 septembrie 1984, cand "un presedinte francez a strans amical mana unui cancelar german".

Seful de stat francez a adus un omagiu si solatilor ucisi pentru ca incercau sa dezerteze sau pentru ca s-au revoltat si a adaugat ca "multi dintre cei care au fost executati nu au fost astfel dezonorati", ci au fost si ei tot "victime".

Aceasta zi a avut o nota speciala, pentru ca nu s-a aflat in primul rand al participantilor la ceremonie niciun "Poilus", soldati din Primul Razboi Mondial pe care manuelele de istorie ii arata cu arma pe umar sau in transee pline de noroi si inconjurati de cadavre.

Ultimul dintre acestia, Lazare Ponticelli, a murit la 12 martie, la varsta de 110 ani. Considerand ca este "un afront la adresa celor morti" inaintea lui, Ponticelli a refuzat mult timp sa participe la funeraliile nationale, dar a revenit asupra deciziei cu putin timp inainte sa moara. Un omagiu i-a fost adus la Domul Invalizilor, in prezenta presedintelui Sarkozy.

Patru soldati din Primul Razboi Mondial mai sunt in viata - trei britanici si un american.

In conditiile in care a inceput o polemica in Franta cu privire la numarul zilelor rezervate ceremoniei, care a pornit de la un raport ce urmeaza a fi prezentat miercuri, secretarul de stat pentru veteranii de razboi, Jean-Marie Bockel, a declarat marti ca aceste comemorari ar trebui pastrare "asa cum sunt, chiar daca sunt sau nu nationale".

"Atat timp cat vor fi oameni prin care vor trai aceste amintiri, presa care sa prezinte lucrurile pe care le povestesc ei, cum ar fi tragediile si luptele, ii vom face sa traiasca", a afirmat Bockel pentru postul de radio RTL.

Timp de 300 de zile, cat au durat luptele de la Verdun, intre februarie si decembrie 1916, 26 de milioane de obuze au fost lansate de artileriile fortelor rivale, intr-un razboi care a provocat in total moartea a 10 milioane de oameni.

Asemenea legionarului francez Ponticelli inrolat la varsta de 17 ani, in 1914, alti 8,5 milioane de soldati au fost mobilizati in Franta. Dintre acestia, 1,4 milioane nu s-au mai intors acasa. Majoritatea aveau varste cuprinse intre 18 si 25 de ani. In Franta si Germania, un combatant din sase a fost ucis.
In timpul Primului Razboi Mondial au murit 1,9 milioane de germani, 1,7 milioane de rusi si 760.000 de britanici.

"In 1918 Franta era campul de batalie al Europei, in 2008 detine presedintia unei Europe impacate cu ea insasi, care deschide calea catre pace in lume", a conchis Bockel.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.