Anul trecut, intr-un interviu pentru publicul romanesc, fostul presedinte american Bill Clinton declara: "Mi-ar placea sa revin in Romania. Dupa cum stiti, am sprijinit eforturile Romaniei de aderare la NATO si am fost incantat cand acest lucru s-a realizat".

Declaratie care necesita unele "mici" corectii. De fapt, tocmai Clinton a fost cel care s-a opus, la summit-ul NATO de la Madrid (iunie 1997) primirii tarii noastre in Alianta Atlantica, presa vremii consemnand infruntarea "ochi in ochi" cu presedintele Chirac al Frantei, sustinatorul Romaniei. Romania a intrat, totusi, mai tarziu in NATO, asa incat totul e bine cand se sfarseste cu bine. Oricum, fostul locatar al Casei Albe isi va vedea dorinta implinita, deoarece sambata urmeaza sa se afle la Bucuresti, cu ocazia unui dublu eveniment: lansarea editiei in limba romana (Editura Rao) a volumului sau de memorii "My Life" (Viata mea) si rostirea unei conferinte la reuniunea cu tematica economica internationala BeyondBorders 2005 (Dincolo de frontiere 2005).

Lansarea va avea loc la magazinul retelei Diverta, din mall-ul Plaza Romania, doritorii putand sa-si procure un exemplar cu autograf, pe baza unui tichet valoric destul de piperat (749.000 lei), achizitionat in prealabil la unul din magazinele retelei amintite. Organizatorii au anuntat insa ca nu vor putea fi satisfacute decat un numar limitat de cereri - 500.

Aparut in America in iunie trecut, masivul volum (peste 900 de pagini) a fost primit cu un explicabil interes, tirajul initial de 1,5 milioane exemplare trebuind suplimentat cu inca jumatate de milion, acelasi succes fiind inregistrat si in strainatate.

Dincolo de evocarea traseului vietii sale - de la copilaria mai degraba nefericita petrecuta in Arkansas, pana la cele doua mandate prezidentiale - traseu ce se constituie intr-o intruchipare exemplara a "visului american", opinia publica a fost nerabdatoare sa afle versiunea autorului despre legatura sa clandestina cu stagiara Monica Lewinsky si despre consecintele imensului scandal politic ce i-a succedat si care era cat pe aci sa-l coste presedintia.

"Ceea ce am facut cu Monica Lewinsky a fost imoral si nesabuit", afirma Clinton in carte. "M-am simtit coplesit de rusine si nu am dorit ca adevarul sa iasa la iveala. Am incercat sa-mi apar familia si sa ma apar pe mine insumi de prostia comisa... I-am mintit pe toti in legatura cu greselile mele. Eram rusinat si nu doream ca sotia si fiica mea sa afle ce s-a intamplat".

Succesul l-a facut pe Clinton un om bogat. Inca in momentul incheierii contractului a primit un avans de 10 milioane dolari, la care s-au adaugat sumele primite ulterior, inclusiv partea care ii revenea pentru drepturile de autor in strainatate. Turneele de conferinte - aparitiile sale in public fiind platite cu zeci de mii de dolari - se dovedesc, de asemenea, cat se poate de profitabile. Astazi, averea sa e mult mai mare decat in momentul cand a parasit Casa Alba.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.