Conflictul din RD Congo face ca mai mult de un sfert din populatia de gorile ramasa in lume sa fie la mila grupurilor militare care vaneaza si isi fac tabere in teritoriul lor, au spus luni oficiali ai parcului in care traiesc gorilele, relateaza NewsIn.

Pentru ca nu mai are cine sa le apere, gorilele se confrunta cu un risc major de disparitie.

Luptele recente dintre rebelii tutsi si armata guvernului si militiile aliate a dus la refugierea a sute de mii de oameni din provincia North Kivu, unde se afla parcul Virunga, cel mai vechi din Africa. Astfel, 200 de gorile din ultimele 700 existente in lume, care traiesc la granita cu Uganda si Rwanda, nu mai sunt aparate de nimeni

Sectorul pentru gorile al parcului este in mainile luptatorilor generalului rebel Laurent Nkunda din septembrie 2007. Mai mult de 50 de paznici ai parcului, care ani de zile au protejat gorilele si celelalte animale din Virunga, au fost obligati sa plece, alaturandu-se celorlalti refugiati, spre capitala provinciei, Goma.

"Nu mai avem cum sa aflam nimic despre gorile", a spus unul dintre paznici. "Nu stim nimic despre starea lor de sanatate, despre siguranta lor", a explicat el.

Samantha Newport, directorul pentru comunicatii al parcului national Virunga, a spus ca autoritatie parcului sunt extrem de ingrijorate ca familiile de gorile sau gorilele solitare s-ar putea afla practic in centrul zonei de lupta. "Nimeni nu are grija de ele", a spus ea. Cel putin 40% din parc nu mai este sub controlul autoritatilor.

Newport a spus ca, in timp ce autoritatile parcului nu cred totusi ca gorilele sunt vanate, ele cred ca celelalte animale, ca elefantii, hipopotamii si antilopele sunt amenintate de grupuri armate, dar si de braconieri.

"Toate aceste grupuri armate, indiferent de partea pentru care lupta, folosesc parcul pentru antrenamente, pentru a-si ridica tabere, pentru a se odihni sau manca", a explicat Newport, care a precizat ca 40 de elefanti au fost vanati de braconieri in Virunga numai anul acesta.

De-a lungul anilor, conflictul din RD Congo, care persista in pofida incheierii oficiale a razboiului din perioada 1998-2003, a facut victime si in randul gorilelor si in randul angajatilor care se ocupau de ele. Mai mult de 150 de paznici au fost ucisi in ultimii ani aparand parcuri din regiune.

Sectorul pentru gorile din Virunga a fost vizat de atacuri repetate in 2007, soldate cu uciderea a zece dintre aceste animale.

Potrivit lui Newport, rebelii lui Nkunda considera sudul parcului ca fiind un teritoriu strategic."In acest moment, nu exista nicio sansa sa ne intoarcem in sectorul gorilelor", a subliniat ea.
Potruivit sursei, spre deosebire de alte specii amenintate cu disparitia, gorilele de munte nu au reusit niciodata sa se reproduca in captivitate. "Deci cele pe care le avem acolo sunt toate, cand nu vor mai fi, gata, s-a incheiat", a spus ea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.