Aviatia militara a Statelor Unite (USAF) cauta sa obtina semnatura presedintelui George W. Bush pe o directiva de securitate nationala care ar putea implica amplasarea de armament spatial defensiv si ofensiv, motivind ca acest lucru este esential pentru a proteja poporul american de un atac, scrie prestigiosul cotidian "New York Times". Modificarea propusa ar constitui o schimbare substantiala in politica americana si in mod sigur ei i se vor opune multi dintre aliatii si potentialii inamici ai SUA, care au apreciat deja ca ea poate crea o cursa a inarmarii in spatiu.

Un inalt oficial al administratiei Bush a declarat ca noua directiva prezidentiala ar inlocui-o pe cea parafata de Clinton in 1996, care sublinia o utilizare mai pasnica a spatiului, incluzind sprijinul satelitilor-spion pentru operatiuni militare, controlul armamentului si pacturi de neproliferare. Amplasarea de armament spatial ar implica numeroase probleme financiare, tehnologice, politice si diplomatice, cu toate ca nici o lege sau tratat nu interzice Washingtonului sa o faca.

Superioritatea spatiala, un concept strategic

In conditiile unei lipse aproape totale de dezbateri publice pe marginea subiectului, Pentagonul a cheltuit deja miliarde de dolari pe dezvoltarea de arme spatiale, pregatind acum planuri de a le instala. "Nu am atins inca punctul in care sa atacam si sa bombardam din spatiu", a declarat Pete Teets, fost secretar al fortelor aeriene. "Totusi, ne gindim la aceste posibilitati", a adaugat el. In ianuarie 2001, o comisie condusa de Donald Rumsfeld a recomandat ca armata "sa se asigure ca presedintele va avea optiunea de a instala arme in spatiu".

Dupa acel raport, strategii armatei au muncit trei ani la pregatirea unei noi directive politice, insa Casa Alba a evitat sa spuna daca aceasta va fi adoptata. Cert este ca, dupa raportul comisiei Rumsfeld, in 2002, presedintele Bush a retras Statele Unite din Tratatul de neproliferare a rachetelor balistice, vechi de 30 de ani, care interzicea si amplasarea de arme in spatiu. Aviatia militara crede ca "trebuie sa stabileasca si sa mentina superioritatea spatiala". "Pe scurt, este felul de a lupta al americanilor", a declarat in Congres generalul Lance Lord, seful Comandamentului Spatial al fortelor aeriene.

Atacuri din spatiu, oriunde in lume

Potrivit doctrinei USAF, superioritatea spatiala este definita ca "libertatea de a ataca, precum si libertatea de a nu fi atacati" in spatiu. Inarmarea spatiului necesita noi arme, noi sateliti, noi strategii de lupta si, dupa unele estimari, citeva sute de miliarde de dolari. O noua strategie USAF, "Global Strike" ("Lovitura globala"), solicita un avion spatial militar care sa transporte arme de mare precizie si o jumatate de tona de munitii. Lord a mai spus ca "Global Strike" ar conferi "incredibila capacitate" de a distruge bazele de rachete sau centrele de comanda inamice "oriunde in lume".

Documente ale Pentagonului arata ca noul sistem, numit "aerovehicul comun", poate lansa un atac de cealalta parte a globului in numai 45 de minute. Tendinta USAF de a se extinde in spatiu a fost accelerata de esecul Pentagonului in crearea unui sistem terestru de aparare antiracheta. La capatul a 22 de ani, si dupa ce a cheltuit aproape 100 de miliarde de dolari, militarii americani sustin ca nu pot detecta si distruge, la modul fiabil, o racheta care ameninta SUA.

Bombardament de la limita spatiului cosmic

USAF a lansat in aprilie prototipul XSS-11, un microsatelit experimental care are capacitatea de a bruia satelitii de recunoastere si comunicatii ai altor natiuni. Un alt program al fortelor aeriene americane, poreclit "Rods From God" (aprox. "Bite de la Dumnezeu"), urmareste eliberarea, de la limita dintre spatiul cosmic si atmosfera, a unor cilindri din tungsten, titan sau uraniu, care sa distruga tinte la sol, lovindu-le cu o viteza de 11.600 kilometri pe ora, impactul avind forta unei mici bombe nucleare. Un al treilea program vrea sa utilizeze oglinzi instalate in spatiu, pe sateliti, care sa reflecte raze laser capabile sa distruga tinte la sol, in orice punct de pe glob, sau rachete indreptate spre SUA. Un al patrulea vizeaza transformarea undelor radio in arme ale caror puteri merg "de la o bataie pe umar la a te face scrum", se afirma in raportul USAF.

Proiectul poate costa 1.000 de miliarde $

Inalti oficiali militari si ai agentiilor spatiale din Uniunea Europeana, Canada, China si Rusia au obiectat public in legatura cu notiunea superioritatii spatiale americane. In opinia lor, "Statele Unite nu poseda spatiul - spatiul nu este proprietatea nimanui", a spus Teresa Hitchens, vicepresedintele unui grup de analiza politica din Washington, care tinde sa fie critic fata de Pentagon. Nici o natiune "nu va accepta ca SUA sa dezvolte ceva ce multi vad ca fiind Steaua Mortii", a continuat ea, facind referire la arma-nava spatiala capabila sa distruga o planeta, din filmul "Razboiul Stelelor".

Pe linga foarte probabilele obiectii internationale, afirma Randy Correll, veteran USAF si consultant militar, marea problema a proiectului o constituie faptul ca e foarte scump. In planurile sale, USAF s-a ferit sa furnizeze cifre, dar numeroase studii publicate de experti militari arata ca un sistem spatial care sa protejeze SUA ar putea costa intre 220 si 1.000 de miliarde de dolari. O singura lovitura data cu un laser spatial poate costa 100 de milioane de dolari, comparativ cu 600.000 de dolari, pretul unei rachete Tomahawk. Dar pentru militari nu pretul conteaza. "Suprematia spatiala nu este dreptul nostru din nastere, este destinul nostru", a declamat generalul Lord, parafrazind involuntar o replica celebra din "Razboiul Stelelor", rostita de infamul Lord Vader.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.