"Si predecesorului meu, Vaclav Havel, ii placea sa intalneasca disidenti din diferite tari, asa ca si eu ma intalnesc acum cu un disident din Uniunea Europeana. Si ma consider si eu unul dintre ei", a declarat el, referindu-se la o reuniune cu omul de afaceri Declan Ganley.

In marja vizitei sale oficiale de trei zile, Klaus a acceptat sa ia cina marti seara cu arhitectul organizatiei Libertas, care a desfasurat o campanie intensa impotriva Tratatului de la Lisabona inainte de referendumul din Irlanda.

Declan Ganley pregateste in prezent "o platforma pentru a le oferi tuturor cetatenilor din UE o sansa de a-si exprima punctul de vedere in ceea ce priveste Tratatul de la Lisabona, in luna iunie" 2009, la alegerile pentru Parlamentul European, potrivit site-ului Libertas.

Vaclav Klas a fost singurul sef de stat european care a salutat respingerea tratatului prin referendum, in Irlanda. Rezultatul aceste consultari populare a aruncat Uniunea Europeana intr-o criza constitutionala din care nu a reusit inca sa iasa.

Cehia va prelua presedintia semestriala a Uniunii Europene in 1 ianurie 2009, dupa Franta.