Ministerul iranian de Externe a criticat luni declaratiile presedintelui american ales Barack Obama in legatura cu dosarul nuclear iranian, precizand ca nu se asteapta la schimbari importante in politica Statelor Unite, relateaza NewsIn

Obama a facut apel vineri la un efort international pentru a impiedica Iranul sa dezvolte bomba nucleara, o perspectiva pe care a calificat-o drept "inacceptabila".

Purtatorul de cuvant al Ministerului iranian de Externe, Hassan Qashqavi, a repetat pozitia oficiala a Teheranului, potrivit careia armele nucleare nu se incadreaza in doctrina de aparare a Republicii Islamice. "Este nevoie de o schimbare in parerile eronate ale Statelor Unite", a declarat el intr-o conferinta de presa. "Este foarte clar ca Iranul nu detine (...) arme atomice", a subliniat el.

Teheranul sustine ca programul sau nuclear are ca unic scop producerea de electricitate, pentru a putea exporta mai mult petrol si gaz. Dar refuzul sau de a pune capat acestui tip de activitati sensibile a antrenat trei runde de sanctiuni ONU.

Washingtonul a suspendat relatiile diplomatice cu Iranul la scurt timp dupa Revolutia Islamica din 1979 si conduce eforturile pentru a izola aceasta tara.

Oficiali iranieni afirmasera ca victoria lui Obama demonstreaza ca americanii vor o schimbare fundamentala fata de politicile presedintelui George W. Bush, care a plasat Iranul pe o "axa a raului". Presedintele iranian Mahmoud Abbas l-a felicitat saptamana trecuta pe Obama, care a anuntat ca va inaspri sanctiunile vizand Iranul, dar nu a exclus nici posibilitatea unor negocieri directe.

"Poate (Obama - n.red.) sa aduca o schimbare sau nu? Sa vedem", a spus Qashqavi. Intrebat daca crede ca Obama va discuta cu Guvernul iranian actuala sau va prefera sa astepte pana dupa alegerile prezidentiale iraniene din 2009, Qashqavi a raspuns: "Nu ar trebui sa ne asteptam la schimbari fundamentale, revolutionare in politica americana (...) Acest lucru este valabil si in cazul Republicii Islamice Iraniene".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.